Gemeente Molenbeek wenst geen snackbars meer ?
De gemeente Sint-Jans-Molenbeek wil een belastingsreglement goedkeuren om snackbars weg te pesten met een openingstaks van 6000€. Zo staat het vanavond op de agenda van de gemeenteraad.
Eerlijk gezegd : deze methode is een gemeentelijke overheid onwaardig en een symbool van weinig creativiteit in de beleidsvoering.
Wat is volgens het Schepencollege het probleem ? 'ze bieden geen gezonde voeding en ze veroorzaken overlast', staat in het voorstel van belastingreglement.
Geen gezonde voeding? Maar wel veel klanten! Dat geldt ook voor cafés, by the way. Laat ons objectief blijven. We hebben in België regels als het op gezonde voeding aankomt. FAVV en andere instanties controleren dat. UNIZO weet dat alle horecazaken deze regels niet licht opnemen, en voor zij die het wel doen, hoopt UNIZO dat de inspecties hun werk doen.
Overlast ? Niet door de snackbaruitbater, maar wel vanwege (een minderheid van) zijn klanten. Eigenlijk zijn de snacks en de gemeente objectieve bondgenoten. Beiden hebben er belang bij dat de omgeving geen overlast ondervindt van de economische activiteit.
Maar dat is blijkbaar allemaal veel te moeilijk voor de gemeente. Ze pakken gewoon de ondernemer aan. En welke ondernemers ? Ondernemers die werken in een sector waar de concurrentie hard en groot is en de marges beperkt zijn. Ondernemers die deze sector kiezen omwille van een ‘negatieve’ motivatie, omdat een snackbar kan opgestart worden met relatief weinig kapitaal en zonder ‘toegang tot het beroep’. De drempel is dus laag, veel lager bijvoorbeeld dan de toegang tot de arbeidsmarkt in een gewest met hoge werkloosheidscijfers. Ze kiezen daarom de weg van de ‘zelftewerkstelling’!
De gemeente zou deze ondernemers net moeten omarmen. Maar nee, ze doen deze ondernemers van bij aanvang al struikelen. Want als de snack-uitbater deze 6.000 € zou kunnen investeren in zijn zaak, wordt iedereen er beter van.