De belangrijkste en dikwijls ook de mooiste gebouwen uit de Oudheid, de Middeleeuwen en later zijn bibliotheken. Denk maar aan Trinity College in Dublin, het Clementinum in Praag of “onze” eigen Boekentoren in Gent. Vandaag is toegang tot een bibliotheek als De Krook in Gent vanzelfsprekend en een democratisch recht. Indertijd echter betrof dit een privilege dat enkel was weggelegd voor staatshoofden, de clerus of andere notabelen. Denk maar aan de bekende roman “De Naam van de Roos” van Umberto Eco, later nog verfilmd met onder meer Sean Connery, waar toegang tot bepaalde manuscripten slechts voor diegenen was weggelegd, die met de kennis konden omgaan. Zo werd kennis macht.

Een schril contrast met het voortdurend groeiende internet, waar zowat alles door iedereen kan worden teruggevonden. Een direct gevolg van de expanderende virtuele ruimte is het publiek beschikbaar worden van een steeds maar groeiende hoeveelheid data, informatie en kennis aan een quasi “zero-kost”. IDC (“International Data Cooperation”), een leider in marktanalyse voor de IT sector, schatte de hoeveelheid beschikbare data in 2016 nog op 16 Zettabyte. Tegen 2025 zou dit al oplopen naar 90 Zettabyte aan nieuwe data.

Maar hoe kunnen we al deze data nu nuttig omzetten in een werkbaar instrument om onze bedrijfsvoering te verbeteren? Dat is heel andere koek. Als data het nieuwe goud is, dan zie we vandaag de goud- en zilverbergen in sneltempo voor ons opduiken. Nu zal het vooral kwestie zijn niet verblind te geraken door de immense gloed of gek te worden door goudkoorts.

Vanuit UNIZO willen we je alvast graag helpen deze goudaders op een slimme manier aan te boren zodat ook jij je korreltje kan meepikken. Lees er hier meer over!