Het is haast een klassieker: je start in bijberoep, wordt een onderneming en die onderneming kent een flinke groeispurt. En dat veroorzaakt dan weer groeipijnen. Het overkwam Heidi Melotte van Praktijk Toccata. “Opeens word je naast therapeute ook manager van een team: voor mij het moment om zélf hulp in te schakelen”, getuigt ze. Ze klopte aan bij UNIZO Limburg voor het één-op-éénbegeleidingstraject bedrijfsoptimalisatie.

Dat cliënten begeleiden iets heel anders is dan een team leiden, heeft Heidi aan den lijve mogen ondervinden. Met haar Praktijk Toccata in Houthalen-Helchteren bracht ze op korte tijd een team van psychologen en psychotherapeuten samen, elk met een eigen expertise om mensen in elke levensfase te begeleiden. Het gevolg: ze spendeerde meer en meer tijd aan het management en de ondersteuning van haar medewerkers, en verloor haar eigen visie en doel uit het oog.

“In 1999 startte ik in bijberoep, in 2007 zette ik de stap naar hoofdberoep en in 2016 had ik mijn eigen pand waar ruimte was voor samenwerking met collega’s. Al snel had ik 4 medewerkers.”, legt Heidi uit. “Vandaag zijn we met 5, maar Toccata heeft nood aan nog extra medewerkers en dan is een stevig fundament noodzakelijk. Dat heb ik gevonden bij UNIZO Limburg.”

Gegroeid en standvastiger
In eerste instantie werd tijdens het één-op-éénbegeleidingstraject gekeken naar Toccata zelf: wie zijn de cliënten, wie zijn de medewerkers en waar staat de praktijk voor? “Nadien zijn we rond financieel bewustzijn gaan werken”, verduidelijkt Eva Reggers, ondernemersadviseur bij UNIZO Limburg. “Heidi gaf ook nog les, maar veeleer voor de financiële zekerheid. Nochtans toonden haar cijfers dat ze dit gerust kon loslaten en haar passie kon volgen, namelijk de begeleiding van baby’s, peuters, kleuters en transgenders. Daarom maakte ze de keuze om minder les te geven en enkel nog vakken te geven waardoor ze helemaal gepassioneerd is.”

“Het is geen magie of toverkracht wat je krijgt. Wel wordt er je een spiegel voorgehouden. Eva is vertrokken vanuit mijn kracht en dynamiek en van daaruit zijn we hard beginnen te werken. Mijn onzekerheden hebben zo een plaats gekregen”, vertelt Heidi. “Het mooie van het traject is dat niet alleen de onderneming er standvastiger door is geworden, ook ik heb een sterke groei doorgemaakt. Ik ben geëvolueerd van collega naar zaakvoerder.”

De regel van het zuurstofmasker
Vrije beroepers zien zichzelf vaak niet als ondernemer. Nochtans kunnen ook zij hulp gebruiken. “En dat geldt voor alle vrije beroepsbeoefenaars”, weet Eva. “Zij kunnen zo grote stappen zetten en voor zichzelf meer rust creëren, tenminste als ze denken als ondernemer.”

“Ik denk dan spontaan aan wat ik altijd tegen ouders zeg”, pikt Heidi in. “Zij zorgen heel goed voor hun kinderen, stellen zichzelf vaak op de laatste plaats en vergeten daarbij hun eigen gezondheid. Dan laat ik hen de vergelijking maken met een vliegreis. Voor het opstijgen legt de steward de veiligheidsvoorschriften uit en wanneer het gaat over het zuurstofmasker luidt de regel: eerst jezelf zuurstof geven om nadien je kinderen te helpen. Dat is een zeer treffend voorbeeld dat ook voor mijn situatie gold: als ik niet voor mezelf als ondernemer zorg, dan heeft dat een impact op mijn cliënten en medewerkers. Dit traject heeft me dat doen inzien; een echte oog-opener.”

Wil je net als Heidi Melotte je bedrijf onder de loep nemen of praktische handvaten halen uit je cijfers? Wij nodigen je graag uit voor een vrijblijvend intakegesprek: stuur een e-mail naar begeleiding@unizo.be of bel naar 011 26 30 96.