Weet u hoe hulpverleners te werk gaan bij een ramp?  Ze worden erop getraind om eerst een snelle triage te maken vooraleer ze hulp bieden. Waarbij de zwaarste slachtoffers, met overlevingskans, gelabeld worden en de meest dringende hulp krijgen aangeboden. De minst zware worden volledig genegeerd. Dat die laatste vaak het luidst roepen nemen de hulpverleners erbij. 

Laat deze rampenaanpak een discipline zijn waarin onze overheid zich verder moet bekwamen. Zeker nu de middelen beperkt zijn en er geen ruimte is om gul met geld te strooien. We kunnen bovendien leren uit corona. Dankzij overheidssteun bleef de economie overeind. Maar achteraf gezien zijn er ook veel middelen verkwist, door te brede en niet doelgerichte ondersteuning. 

In deze energiecrisis dreigt een herhaling van dezelfde fouten. Denk aan de energiecheque van 100 euro die elke Belg heeft ontvangen. Ook wie het niet nodig had. Of de algemene BTW-verlaging. In combinatie met een algemene index wordt daardoor een grote categorie werknemers overgecompenseerd. Terwijl heel wat ondernemers in energie-intensieve branches dreigen overkop te gaan. 

In haar vraag naar snelle hulp voor ondernemers dringt UNIZO daarom aan op gerichte en selectieve maatregelen. Een overheid die aan iedereen pleisters wil uitdelen, laat de echte en zware slachtoffers in de kou.

PS. Check zeker ook onze antwoorden op de meest gestelde ondernemersvragen rond de energiecrisis via deze link.

Bart Lodewyckx
Gedelegeerd besstuurder UNIZO Limburg

reageer