Avelon Deburggraeve wil graag haar eigen baas zijn. Daarom beslist ze om haar zelfgemaakte juwelen te verkopen. Ze start een succesvolle webshop en er volgt al snel een winkeltje. Maar als jonge startende is ze toch wat zoekende op het vlak van ondernemen. Met de begeleiding Bedrijfsoptimalisatie hoopt ze antwoorden te krijgen op haar vragen. 

“Ik had al enkele onlinebegeleidingen gevolgd. Gratis, maar ook betalend. Ik stak daarbij wel enkele dingen op. Toch bleef ik op mijn honger zitten. Het was te algemeen. Niet van toepassing op mijn zaak Petite Brunette. En het was veel van moeten: je moet dit, je moet dat. Tja, dat werkt niet bij mij”, lacht Avelon

Avelon start in april 2020 met haar webshop. Het draait zo goed dat ze in augustus van datzelfde jaar een winkeltje in hartje Brugge opent. “Naast mijn eigen sierraden, verkoop ik ook zelfgemaakte juwelen van andere merken.” Ondanks dat alles vlot loopt, voelt Avelon dat ze op het vlak van ondernemen te weinig kennis heeft. “Het onlinegebeuren, marketing, administratie, boekhouding … daarover wou ik graag meer weten. Ik besefte dat ondernemen meer is dan alleen eigen sieraden maken en verkopen.” 

Leren ondernemer zijn

Coach Martin merkt al snel dat de creatieve Avelon vastloopt op methodes en systemen. “Daarom besloot ik om mijn aanpak te veranderen”, vertelt hij. “In plaats van te werken met management by objectives zijn we gestart met management by intuition. Want als Avelon het op een creatieve manier kan oplossen, dan lukt het ook. Anders was ze op zo’n korte tijd ook niet zover gekomen als onderneemster. Plots werd ondernemen meer mogen dan moeten.” 

“Uiteraard komen er nu eenmaal regels kijken bij ondernemen. Daar kun je niet omheen”, verduidelijkt Martin. “Anders komt er geen geld op de rekening. De kunst, in dit traject met Avelon, was om het creatieve en commerciële samen te brengen.” 

“Dat vond ik het fijne aan de samenwerking met Martin. Hij voelde mij goed aan en paste zijn werkwijze en agenda op mij aan. En zo kreeg ik wel het advies dat ik aan het zoeken was. Op mijn maat en dat van Petite Brunette. Een hele verademing”, geeft Avelon mee. 

Boekhouding in mensentaal 

“Voor de eerste sessie met Martin vulde ik een vragenlijst in: wie ben ik, wat doe ik, wie zijn mijn klanten? Hoe pak ik de dingen aan? Waar wil ik naartoe met Petite Brunette? Met deze info gingen we dan aan de slag. De focus lag op persoonlijkheid geven aan mijn bedrijf. Want op zich ken ik mijn bedrijf wel, maar het benoemen is niet zo eenvoudig”, vertelt Avelon. “En natuurlijk kwam dan ook het hele administratieve verhaal aan bod.” 

“Martin ging aan de slag met schema’s van gelijkaardige bedrijven. Op basis daarvan berekende hij hoeveel percentage ik van mijn omzet moet voorzien voor huur, aankopen, personeelskosten … Dit gebruik ik nu als leidraad.” 

“Om haar boekhouding beter te leren begrijpen, vertaalde ik het naar mensentaal”, beaamt Martin. “Binnen geen tijd kreeg Avelon zo meer inzicht in haar cijfers. En kreeg ze meer vertrouwen in de financiële gezondheid van haar onderneming.” 

Met open blik in traject gestapt 

In de periode dat Avelon het traject volgt, krijgt ze de kans om te verhuizen naar een ruimer pand. “Samen met Martin bekeek ik of een grotere winkel haalbaar was. Toen hij mij een go gaf, ben ik zonder aarzelen gesprongen. De juiste beslissing, zo blijkt. En dat heb ik dus ook aan hem te danken.” 

"Samen met Martin bekeek ik of een grotere winkel haalbaar was.
Toen hij mij een go gaf, ben ik zonder aarzelen gesprongen."

 

“Ik had eigenlijk geen verwachtingen toen ik me inschreef voor deze begeleiding.” Avelon denkt na. “Ik ben vooral met een open blik in dit traject gestapt. Met het idee: wat voor mij werkt, neem ik mee. Al heeft de persoonlijk aanpak van Martin me aangenaam verrast. Hij was erg bekommerd om mij en mijn zaak. Hij keek er met een frisse blik naar en gaf advies vanuit andere standpunten. Het deed deugd om op die manier met een expert over mijn zaak te kunnen praten. En dat ik gewoon mijn chaotische zelve mag blijven, is een opluchting”, lacht ze. “Ik heb het traject al aangeraden aan een vriendin.” 

Optimaliseren bedrijf en vaardigheden 

“Bij deze begeleiding gaan we de mogelijkheden die er zijn maximaal inzetten. Met minimale inspanningen”, vertelt Martin. “We bekijken niet alleen hoe we de het commerciële kunnen verbeteren, we optimaliseren ook de talenten en vaardigheden van onze ondernemers. Deze begeleiding biedt je een brede blik op ondernemen. Als coach openen we deuren voor de ondernemers. Maar ze moeten er wel zelf doorheen stappen. En dat is precies wat Avelon heeft gedaan.”  

Voel je dat er in jouw onderneming ruimte is voor verbetering? Of wil je als ondernemer ook alles leren wat er te leren valt? Schrijf je dan in voor de begeleiding Bedrijfsoptimalisatie. Een ervaren UNIZO-coach toont jou de juiste weg. 

Schrijf je nu in!

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers.  Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met de VLAIO partners bundelen we onze krachten en middelen. UNIZO maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Samen gaan we voor #sterkondernemen!