Innovatieve starter in een springlevende sector
Begrafenisondernemer Trøst brengt duurzame troost
De begrafenissector in ons land is springlevend en er beweegt veel op vlak van innovaties. Ook verduurzaming maakt er, net als in tal van andere sectoren, opgang. Een mooie illustratie hiervan is het startersverhaal van Vanessa Boel uit Berchem. Met haar vorig jaar opgerichte begrafenisonderneming Trøst zet ze maximaal in op persoonlijke begeleiding, én een minimale milieu-impact. (Tekst: Jilke Tielemans / Foto’s: Pat Verbruggen)
Noem Vanessa Boel gerust een ‘buitenbeentje’ in de huidige uitvaartsector. Al hoopt ze op heel wat volgers, waardoor ze dat niet zal blijven. Zo biedt ze, bijvoorbeeld, uitvaarten aan in een lijkwade, als alternatief voor begrafenissen in een traditionele kist. Ook zie je haar vaker rondrijden met haar transportfiets dan met de rouwwagen. En hoewel ze vaak werkt in opdracht van nabestaanden, meteen na een overlijden, tracht ze die volgorde waar mogelijk ook te keren.
“Wanneer mensen terminaal ziek zijn en de dood in de ogen kijken, vinden ze dikwijls heel wat troost en geruststelling in het zelf kunnen regelen van hun uitvaart. Op een heel persoonlijke manier en zoals ze het zelf willen”, vertelt Vanessa Boel. “Door zelf dat ‘orgelpunt’ te kunnen vastleggen, krijgen ze het gevoel hun leven mooi te kunnen afronden. Op die toenemende nood wil ik met Trøst een antwoord bieden. Ik investeer heel veel in dat soort begeleiding op maat en krijg daar ook volop waardering en erkenning voor terug. Zowel van de persoon die komt te overlijden als van zijn of haar nabestaanden. Dat maakt dit beroep voor mij zo mooi en zo waardevol. Tegenover de tranen van verdriet stellen we de tranen van geluk om de waardige manier van afscheid nemen.”
Eén afscheid tegelijk
Vanessa staat momenteel nog volledig alleen in voor haar begeleidingen, waardoor ze als begrafenisondernemer de enige persoon is waar de families mee in contact komen. “Ik denk dat dit een voordeel is. Ik probeer de families van de overledenen ook zoveel mogelijk te betrekken bij heel het proces. Wanneer ik bij families aankom, probeer ik eerst aan te voelen wat er al dan niet belangrijk is voor hen. Ik schets een beeld van wat er eerst moet gebeuren. Van zodra ik met een begeleiding ben gestart, probeer ik ook geen andere begeleidingen aan te nemen. Dan gaat mijn aandacht echt volledig naar de desbetreffende familie.”
Op de vraag of Vanessa tot nu toe al bijzonder ervaringen heeft dankzij Trøst, hoeft ze niet lang na te denken. “Ik denk dan aan een familie dat ik heb begeleid in een palliatief traject. Dat is wel speciaal natuurlijk. Die mensen zijn zich heel bewust over hun situatie, waardoor je heel open en zonder taboes alles kan bespreken. Dat schept echt een band. Je voelt dat je voor hen écht iets bijdraagt aan de kwaliteit van hun laatste stukje leven.”
Focus op duurzaamheid
Naast die persoonlijke begeleiding is ook duurzaamheid het stokpaardje van Vanessa Boel. “Ik kijk uit naar de dag waarop de wetgeving in België resomatie (oplossen in watercrematie, details zie kader) en humusatie of ‘humuseren’ (menselijk composteren, details zie kader). In sommige Amerikaanse staten mag het al, in Nederland wacht er een wetsvoorstel voor resomatie op goedkeuring terwijl bij ons enkel het traditionele begraven en cremeren zijn toegestaan.”
De core business van Vanessa blijft uiteraard haar begeleidingen, maar dit houdt haar niet tegen om verder te bekijken hoe ze haar steentje kan bijdragen aan de mogelijke innovatie in haar sector. “Ik wil mensen informeren, samenbrengen, verbinden, o.a. door de TRØST-momenten van afgelopen augustus, door webinars en workshops te geven. Prestarters die ook in de uitvaartsector willen ondernemen, mogen ook zeker alle informatie gebruiken dat op mijn website staat. Ik zie andere begrafenisondernemers eigenlijk niet als mijn concurrenten, ik zou eerder met hen een koffietje gaan drinken om elkaar te kunnen inspireren.”
Tot slot legt Vanessa nog uit wat haar stiekeme droom is om met Trøst te realiseren. “Ik wil graag een soort van Trøst huis oprichten, een plek waar verschillende mensen terecht. Dit hoeft zeker niet triestig te zijn, eerder een creatieve hub. Dit lijkt mij een laagdrempelige manier om verbinding te maken tussen het leven en de dood op een normale manier, met schoonheid en voeling.”
Info: www.duurzaamafscheid.be
Resomatie
Vanessa: “Resomatie is een techniek waarbij stoffelijke resten van mens of dier onder druk met behulp van kaliumhydroxide worden opgelost in heet water. (Andere benamingen zijn aquamatie, watercrematie of biocrematie.) Wat overblijft zijn zoals bij vuurcrematie de botten, die dan gemalen en bewaard kunnen worden in een urne. Deze manier heeft iets minder uitstoot, omdat dit elektrisch wordt aangedreven. Hoewel dit ook echt nog wel wat energie verbruikt.”
Humusatie
Vanessa: “Humusatie houdt in dat het menselijk lichaam gecontroleerd gecomposteerd wordt. Niet onder de grond, maar boven de grond. Het lichaam wordt in houtsnippers en micro bio-organismen gelegd. Vervolgens wordt het lichaam vruchtbare materie voor eventueel herbebossing of heraanplanting.”