Kan je als werkgever zomaar Oekraïense vluchtelingen in dienst nemen?
Dat kan inderdaad. Door een beslissing van Europa hebben de Oekraïense vluchtelingen een zogenaamd ‘tijdelijk beschermingsstatuut’ gekregen, waardoor ze in België als werknemer of zelfstandige aan de slag kunnen, of een beroepsopleiding, volwassenenonderwijs, … kunnen volgen. Dat statuut is één jaar geldig, maar Europa kan dat nog verlengen tot maximaal 3 jaar.
Maar zoals steeds zijn er enkele formaliteiten aan verbonden:
Aanmelding
Oekraïense vluchtelingen die hier als werknemer of zelfstandige aan de slag willen gaan, moeten zich eerst aanmelden bij het registratiecentrum (Brussels Expo Paleis 8, Heizel Verregat, 1000 Brussel) met hun Oekraïense identiteitsdocumentatie. Ze krijgen dan een attest van tijdelijke bescherming. Met dit attest geeft het gemeentebestuur van de woonplaats aan de vluchteling een zogenaamde ‘A-kaart’ af die één jaar geldig is.
Aan de slag als zelfstandige
Om als zelfstandige aan de slag te gaan, moet een Oekraiënse vluchteling niet alleen die A-kaart hebben, maar ook een beroepskaart. Die moeten ze aanvragen via het online WSE-loket (indien ze in Vlaanderen verblijven) of bij een erkend ondernemingsloket (als ze in Brussel verblijven)
Aan de slag als werknemer
Door het tijdelijke beschermingsstatuut (dat aangetoond wordt door de A-kaart), moet een Oekraiënse vluchteling die hier als werknemer aan de slag wilt, geen arbeidsvergunning aanvragen. Ze kunnen dus gewoon zo aan de slag.
Sommige Oekraïeners waren al vóór de oorlog hier, en hebben dus al een vergunning. Die blijft dan ook gewoon doorlopen:
- Oekraïners die vandaag reeds in België zijn voor seizoensarbeid, krijgen de mogelijkheid om hun arbeidskaart voor seizoensarbeid uitzonderlijk te verlengen. Ook wanneer zij langer dan 90 dagen in België zullen verblijven.Het is tot op vandaag nog onduidelijk hoe lang de verlenging zal duren. Meer info op de websites van Vlaanderen en Brussel.
- Oekraïeners die al toegang tot arbeid en bijhorend verblijf hadden nog vóór het tijdelijk beschermingsstatuut, hetzij via arbeidskaart en arbeidsvergunning, hetzij via een gecombineerde vergunning, die uitgereikt werd in Vlaanderen of Brussel kunnen zich gewoon op die vergunningen blijven beroepen. De toelating tot arbeid kan zoals gewoonlijk door de bestaande werkgever verlengd worden, of bij tewerkstelling door een andere werkgever, hernieuwd worden door die nieuwe werkgever.
Meer informatie