KNOKKE-HEIST - De Unizo-afdelingen Knokke, Westkapelle en Heist hebben een gezamenlijke lijst met vijf ondernemersprioriteiten overgemaakt aan de politieke partijen die in oktober naar de gunst van de kiezer dingen. “Over alle deelgemeenten heen blijkt het parkeerbeleid een van de grootste problemen”, zegt Jackie Vlietinck van Unizo Heist.

Onder de noemer ‘Unizo komt op!’ organiseerde Unizo nationaal onlangs een enquête onder alle handelaars-leden met de vraag waarvan ze als handelaar in hun eigen omgeving wakker liggen. “Met de vele info die zo is vrijgekomen zijn we naar de lokale afdelingen van Unizo getrokken om er met de plaatselijke vrijwilligers op verder te werken”, zegt Brecht Clyncke, regiomanager bij Unizo West-Vlaanderen. “In Knokke-Heist zijn er drie afdelingen – Knokke, Westkapelle en Heist – en die hebben we samengebracht om een lijst met ondernemers-prioriteiten voor het volgende gemeentebestuur op te maken.”

“Over alle deelgemeenten heen blijkt het parkeerbeleid een van de grootste problemen”, zegt Jackie Vlietinck, die in Heist een drukkerij runt en hier de spreekbuis is van de verzamelde afdelingen. “Er moet ingezet worden op minder hinder bij openbare werken, door het doordacht plaatsen van openbare werken en het optimaliseren van signalisatie. Ook randparkings zijn belangrijk en in winkelstraten zouden er meer Shop&Go-parkeerplaatsen moeten komen. Wij begrijpen echt niet dat er in het heraangelegde stuk van de Graaf d’Ursellaan in Heist geen Shop&Go-plaatsen zijn voorzien. Ook in de Lippenslaan in Knokke is een kort winkelbezoek erg. Voor handelaars die moeten leveren is het ook ergerlijk om zien hoe laad- en loszones urenlang bezet zijn zonder dat er wordt opgetreden.”

Wonen en kinderopvang

Voorts vraagt Unizo aandacht voor ‘betaalbaar wonen’ als strategie om arbeidskrapte aan te pakken, net als voorrang voor inwoners en werkenden in Knokke-Heist bij de toegang tot kinderopvang. Ook zou het gemeentebestuur moeten werken aan het versterken van de lokale economie door naast de bekende gouden winkeldriehoek in Knokke in te zetten op ‘bedrijvige buurten’ en meer vrijheid voor reclamevoering tijdens evenementen.

Het gemeentebestuur wordt ook gevraagd om bij opdrachten voor de gemeente vooral samen te werken met lokale ondernemers, onder meer via het platform goedaanbesteed.be, en ten slotte moet er – niet evident dezer dagen – werk gemaakt worden van politieke stabiliteit, voor een gezond ondernemingsklimaat.

“Alle partijen kregen onze prioriteitenlijst per mail, maar we zullen ook present zijn op de volgende gemeenteraad om die nog eens fysiek af te geven aan de politici”, besluit Jackie Vlietinck.

Journalist: Piet De Ville
Bron: KW

Nuttig voor jou