Koninklijk bezoek ter ere van 75 Jaar UNIZO
Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van UNIZO, bezocht Koning Filip verpakkingsbedrijf Segers & Balcaen in Liedekerke. Zijn bezoek benadrukte niet alleen de mijlpaal van 75 jaar UNIZO, maar ook het cruciale belang van duurzaam ondernemerschap voor de toekomst van België. De Koning ging er in gesprek met vijf verschillende gepassioneerde ondernemers die allen inzetten op circulair ondernemen.
“Het is toch met enige trots dat we vandaag Zijne Majesteit de Koning hebben mogen verwelkomen om ons 75-jarig bestaan te vieren”, zegt UNIZO-topman Danny Van Assche. “75 jaar is ook niet niks. De wortels van UNIZO gaan terug tot 1948. Toen stichtten een aantal gemotiveerde zelfstandige ondernemers het toenmalige NCMV. Iemand moest de belangen van de zelfstandigen eindelijk gaan verdedigen in het verre Brussel. We zijn nu 75 jaar later, en hoewel we niet meer te vergelijken zijn met het oude NCMV, delen we nog steeds dezelfde missie om zelfstandige ondernemers te versterken. Al 75 jaar werken we aan een beter ondernemersklimaat in ons land. We zijn trots op wat we realiseerden, maar houden voortdurend de blik op wat komen gaat."
Op naar een circulaire economie
Het centrale gespreksthema vandaag was duurzaamheid. De komende jaren zullen kmo’s een onherroepelijke en onomkeerbare transitie moeten doormaken waarbij emissiereductie en circulariteit zoals het gebruik van zoveel mogelijk hernieuwbare grondstoffen en zo min mogelijk afval centraal zullen staan. ”De doelstellingen zijn niet min: tegen 2050 moet onze samenleving volledig koolstofneutraal zijn. Onze kmo’s zullen hier de volgende jaren een cruciale rol in spelen”, gaat Danny Van Assche verder.
Circulaire koplopers in de praktijk
Tijdens het rondetafelgesprek deelden de ondernemers hun inzichten over hoe hun bedrijven bijdragen aan een duurzamere samenleving.
Paul Balcaen en Gracy Ramont van Segers en Balcaen is koploper in Europa in de productie van plastiek verpakkingsfilm dat extra dun is op basis van 100% gerecycleerd materiaal en is zelf 100% recycleerbaar. Ze helpen mee aan de opruiming plastiek zwerfafval in de natuur door met gerecycleerd natuur- en zee-afval nieuwe hoogwaardige folie te produceren.
Onderneemster Emma Callens is zaakvoerster van EMC Greenroofs, gespecialiseerd in het ontwerp, advies, aanleg én onderhoud van groendaken en daktuinen. Het perfecte antwoord op de uitdagingen rond verstedelijking en de klimaatproblematiek. Ambitie is om hét kenniscentrum te worden over groendaken en daktuinen zodat deze op een duurzame manier worden geïntegreerd in de gebouwen van morgen.
Caroline Van der Perre is zaakvoerster van RAFF Plastics en won begin 2023 de WOMED Award ’22. Dit jaar lanceerde ze ook haar eigen podcast rond circulariteit, klimaat, recyclage en duurzaamheid. RAFF Plastics is sinds 1976 actief als verwerker én leverancier van gerecycleerde kunststof en gooide het imago van een minderwaardige industrie met verve van zich af door er vandaag te staan als pionier en internationale speler in compounding, extrusie en recyclage.
Connectum van Hedwig Van Roy is van oorsprong een spuitgietbedrijf dat in hoofdzaak speelgoed produceert, en creëert nu constructies om zonnepanelen op het water te laten drijven. Tegelijkertijd maken ze watershields die waterbassins, poelen, vijvers,… bedekken zodat water minder snel verdampt waardoor miljoenen liters water bespaard worden, algenvorming vermeden wordt en groene stroom opgewekt wordt.
Willem Beeck is de grondlegger van E-bis, een bedrijf dat via sociale terwerkstelling fietsen een tweede leven geeft. Voornamelijk e-bikes worden overgenomen, gereviseerd en opnieuw op de B2C en B2B markt aangeboden. Het reviseringproces gebeurt door ervaren fietstechnici en techniekers in opleiding die tewerkgesteld worden in de sociale economie in het Fietsatelier in Mechelen. Deze techniekers in opleiding worden klaargestoomd voor de reguliere arbeidsmarkt.