Kosten swingen de pan uit
Vorige week vatte een journalist post bij een tankstation. Gevraagd naar de gevolgen van de gestegen brandstofprijzen, antwoordden enkele chauffeurs laconiek dat ze er geen last van hadden. Ze hadden namelijk een tankkaart van hun werkgever. De problematiek voor werkgevers kon hiermee niet scherper gesteld worden. Na de gestegen energie- en grondstofprijzen worden zij nu ook nog eens geconfronteerd met een stevige stijging in de brandstofprijzen. Zelfs in die mate dat de kosten heel wat ondernemers naar de keel grijpen. Want niet iedereen kan dit doorrekenen aan de klant. En wie dat wel kan, zorgt ongewild mee voor stijgende inflatie en dito lonen.
Extra pijnlijk is dat zowel de brandstofprijzen als de elektriciteits- en gasfacturen een verdoken belastingbrief vormen. In de gisteren bereikte energiedeal van de federale regering worden alvast de accijnzen op brandstoffen verlaagd en dat is een goede zaak voor iedereen. Maar aan de energiekost (gas en elektriciteit) voor ondernemingen wordt (nog) niets gedaan. UNIZO vraagt daarom met spoed om ook hun factuur te verlichten. De situatie bij de bedrijven is minstens even precair als bij de gezinnen. De facturen zijn verveelvoudigd. Door daar nu niet op in te grijpen, komen vele bedrijven in de problemen. Waar wacht men nog op?
Tegelijk dwingt deze crisis ons tot een versnelde omslag. Een omslag die we al veel eerder moesten maken. UNIZO vraagt daarom bijkomende acties: houd de jongste twee kerncentrales tijdelijk open, zodat onze bevoorrading gegarandeerd blijft. Zet tegelijkertijd massaal in op vernieuwende en duurzame technologieën. Zorg dat investeringen in windmolens gemakkelijker de vereiste vergunningen krijgen. Stimuleer de lokale energieproductie van bedrijven en hef alle drempels op voor lokale energienetwerken tussen bedrijven. En ga voor een langetermijnaanpak.
Ons land is te klein om haar volledige energiebehoefte d.m.v. eigen hernieuwbare energie te voorzien. Maar Europa is groot genoeg. Er zijn enorme productiemogelijkheden in andere landen. Haal wind- en waterkracht uit het noorden en de zon uit het zuiden. Via een pan-Europees netwerk halen we de hernieuwbare energie binnen van waar er plek genoeg is. Een wensdroom? Verre van. Gewoon doen. Want één zaak is intussen duidelijk: afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen uit autocratische regimes is een nachtmerrie.
Bart Lodewyckx
Gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg