Tijdelijke werkloosheid is voor vele ondernemingen een noodzakelijk kwaad. Sinds 13 maart is de tijdelijke werkloosheid verregaand versoepeld voor alle ondernemingen. Maar vanaf 1 september wordt er opnieuw een scherper onderscheid gemaakt tussen economische redenen en overmacht. “Het virus houdt echter met niets of niemand rekening. Flexibiliteit moet dus het uitgangspunt blijven, bij onze ondernemers maar zeker ook bij de overheid”, aldus Wouter Blomme, directeur Unizo West-Vlaanderen.

Eerst het goed nieuws. Het aantal tijdelijke werklozen wegens corona daalt in de provincie West-Vlaanderen sinds haar hoogtepunt in april. In juni zaten nog zo’n kleine 65.000 werknemers in het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens corona, wat minder dan de helft is vergeleken met de maand april. Ook het gemiddeld aantal dagen per werknemer nam af van net geen 15 (april) naar iets meer dan 8 in juni. De dalende trend heeft zich vermoedelijk ook doorgezet in de maand juli (cijfers nog niet gekend).

Uitzonderlijk getroffen ondernemingen

Deze huidige, soepele regeling wordt vanaf 1 september aangepast. Vanaf dan komen de ondernemingen in aanmerking die al 20% of meer tijdelijke werkloosheid toepasten. Anderzijds zal de regering ook een lijst opstellen van sectoren, waar de economische activiteit en dus de tewerkstelling gevoelig verlaagd is, die er ook nog gebruik van kunnen maken. Dit geldt tot het einde van het jaar 2020.

Ruben Degryse, ondernemer en enkele weken geleden initiatiefnemer van de open brief 'Ondernemers: dromers, durvers & doeners' roept op om de huidige regeling te behouden of minstens heel breed te gaan in de sectoren. “De beslissing om na 31 augustus de tijdelijke werkloosheid door corona anders te behandelen werd genomen eind juni. Toen kenden de coronacijfers al enkele weken een stabiele, lage trend. Ondertussen is de situatie weer danig veranderd. De huidige, soepele regeling moet daarom behouden blijven en zelfs na het einde van dit jaar mogelijk blijven. Het coronavirus houdt geen rekening met 1 september 2020 of 1 januari 2021. Zolang er geen definitieve oplossing is zoals een vaccin moeten we efficiënt kunnen reageren. De absolute focus moet liggen op zoveel mogelijk mensen actief houden en terug aan de slag krijgen. Voor anderen is de tijdelijke werkloosheid de enige houvast om heropstarten mogelijk te maken."

Flexibiliteit van beide kanten

Ook Unizo West-Vlaanderen schaart zich achter deze stelling. "De overheid eist van onze ondernemers een enorme flexibiliteit telkens de coronamaatregelen wijzigen. Denk maar aan de strengere shoppingregels of het terugschroeven van het aantal aanwezigen op feesten. Dat zorgt bij de ondernemers voor extra uitgaven én minder inkomsten. Maar de overheid dreigt zelf elke vorm van flexibiliteit te verliezen door terug te vallen op logge procedures en strenge voorwaarden. Dat staat haaks op elkaar”, besluit Wouter Blomme.

 

        Ruben Degryse: "Het coronavirus houdt geen rekening met 1 september 2020 of 1 januari 2021. Zolang er geen definitieve oplossing is zoals een vaccin moeten we efficiënt kunnen reageren. De absolute focus moet liggen om zoveel mogelijk mensen actief te houden en terug aan de slag te krijgen. Voor anderen is de tijdelijke werkeloosheid de enige houvast om heropstarten mogelijk te maken."

 

        Wouter Blomme: "De overheid eist van onze ondernemers enorme flexibiliteit telkens de coronamaatregelen wijzigen maar dreigt zelf terug te vallen op logge procedures en strenge voorwaarden. Dat staat haaks op elkaar."