Linkerdink startte met artikelen voor linkshandigen
Van blikopener tot snoeischaar
Evi en Sandrijn openden begin dit jaar een webshop voor linkshandigen. Vooraf volgden ze bij UNIZO een traject voor starters bij Jolien Lauwers. Evi: “Bij veel vragen hadden we nog nooit stilgestaan.”
FOTO Bram Penninckx, Filip Claessens
Toen Evi Beltran enkele jaren terug in San Francisco een winkel voor linkshandigen bezocht, ging voor deze leftie een nieuwe wereld open. Terug thuis begon haar tevergeefse zoektocht naar een evenknie in België. Die was niet te vinden, en daarom startte ze, samen met Sandrijn Van Waeg, Linkerdink, een webshop met hebbedingetjes voor linkshandigen. Van blikopener tot snoeischaar.
Evi: “Onze maatschappij is hoofdzakelijk ingericht voor rechtshandigen. Linkerdink biedt linkshandigen spullen om hun dagelijkse leven makkelijker te maken.”
Hoe vonden jullie je weg naar UNIZO’s starterscoach Jolien?
Sandrijn: “Evi en ik hebben elk vanuit onze eigen carrière behoorlijk wat ervaring. Maar echte ondernemerservaring ontbrak. Hoe bepaal je je prijs en je doelgroep? Waar kunnen we kennis op maat vergaren? Hoe begin je aan een businessplan? Onze oproep aan Jolien was letterlijk: ‘Help ons!’ En dat deed ze, door de juiste vragen te stellen en de juiste antwoorden te geven.”
Evi: “Bij veel vragen hadden we nog nooit stilgestaan. Jolien gaf eerlijke, kritische feedback. Waren we goed bezig? Maar evengoed, wat kan beter?”
Ondernemerscoach Jolien Lauwers: “Tijdens zo’n traject steek je de koppen bij elkaar en wissel je inzichten uit. Linkerdink richt zich vandaag nog iets te veel op B2C, terwijl er in B2B ontzettend veel opportuniteiten liggen. Denk aan scholen, academies,... Denk ook aan een linkse snoeischaar voor in de tuinhandel of doe-het-zelf zaak… Die paden moeten ze in de toekomst verder uitspitten.” Sandrijn: “In welke fase je onderneming ook zit, zo een begeleidingstraject werkt, net omdat het maatwerk is. Het is absoluut geen eenheidsworst, maar erg individueel en aangepast aan de noden en situatie van de ondernemer.”
Wat gaan jullie vooral onthouden?
Sandrijn: “Ondernemen betekent blijven leren én blijven expertise consulteren. Een onafhankelijk klankbord is nodig, want op de duur staar je je als ondernemer blind op je eigen onderneming. Af en toe een realiteitscheck helpt.”
Evi: “Ik denk dat UNIZO zowel tijdens als na ons traject een constante zal blijven. Tijdens de sessies maakten we bijvoorbeeld gretig gebruik van de starterstool om ons businessplan op te stellen. En onlangs volgde Sandrijn een Ondernemersforum over het opzetten van een webshop, met onze Linkerdink-webshop als schitterend resultaat.”
Sandrijn: “Voor mij was dat Ondernemersforum een blikopener: SEO, SEA, online zichtbaar zijn, online reageren op klanten. Maar los van de expertise is ook het UNIZO-netwerk een grote meerwaarde. Dankzij Jolien vonden we onze drukker en onze boekhouder. En ook de toekomstige netwerkmomenten staan al in onze agenda.”
Wat brengt de toekomst voor Linkerdink?
Evi: “We blijven vooruitgaan door bij te leren en zaken uit te proberen. Binnenkort willen we overschakelen naar een meertalige website. We ambiëren ook om zelf linkshandige items te ontwerpen en een soort Linkerdink-huismerk in het leven te roepen. En uiteraard blijft een fysieke winkel voor linkshandigen de droom.”
Partnership met VLAIO: Samen voor sterk, ambitieus ondernemen
Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers. Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met de VLAIO partners bundelen we onze krachten en middelen. UNIZO maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Samen gaan we voor #sterkondernemen!