Bart LodewyckxZou er dit jaar iemand zitten te wachten op de gebruikelijke jaaroverzichten op televisie? Wij durven het te betwijfelen. Na 9 maanden corona wordt een mens al kregelig en moe van het woord alleen. Drama verteert bovendien lichter naarmate het verder achter ons ligt, maar nu zitten we er nog middenin. Stel u echter voor dat programmamakers een coronavrij jaaroverzicht zouden maken. Met alle nieuws dat we gemist hebben omdat het door corona werd ondergesneeuwd.

Het zou ongetwijfeld verrassende televisie opleveren. Want corona heeft ons blikveld 9 maanden verengd. Ook binnen UNIZO kwamen we tot die vaststelling. Zo hebben wij het afgelopen jaar een aantal zaken gerealiseerd die door corona volledig in de marge zijn verdwenen. Wist u bijvoorbeeld dat de zogenaamde ‘Bijkluswet’ intussen door de Raad van State is vernietigd? Door deze wet kon iedereen als ‘vriendendienst’ tot 6.000 euro onbelast bijverdienen. Die vriendendiensten werden echter zo ruim gedefinieerd dat ze oneerlijke concurrentie  betekenden voor heel wat zelfstandigen.

UNIZO trok daarom met enkele andere organisaties (o.a. Bouwunie) naar de Raad van State om deze ongelijkheid aan te vechten. Met succes, want eerder dit jaar oordeelde de Raad van State in ons voordeel. Vanaf 1 januari zal de Bijkluswet daarom in haar huidige vorm verdwijnen.

Diezelfde Raad van State werd het afgelopen jaar door heel wat andere spelers ook geconsulteerd om corona-maatregelen aan te vechten. Met minder succes. De beste garantie om die maatregelen te laten verdwijnen ligt namelijk nog altijd bij onszelf. Onze laatste boodschap voor dit jaar is dan ook: houd het de komende weken veilig, gezond en vooral coronavrij. Want in afwachting van de vaccins blijft dat de meest efficiënte manier om dit (rot-)virus te laten verdwijnen.

Een gezellige kerst en fijn eindejaar toegewenst!

Bart Lodewyckx - gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg

reageer