Hoe zuiniger, slimmer en groener met energie omgaan? 

Met de klimaatconferentie van Glasgow en het klimaatplan van de Vlaamse regering staat het thema van de klimaatverandering weer hoog op de agenda. Eerder deed de Europese Commissie een reeks voorstellen om de uitstoot van broeikasgassen in de EU tegen 2030 fors te verminderen, met het zogenaamde Fit for 55-pakket.

Een 'golf' van warmtepompen, renovaties en elektrische auto's

Een 'golf' van warmtepompen, verplicht renoveren na de aankoop van vastgoed en 1 miljoen elektrische auto’s. Dat zijn de drie voorstellen die UNIZO samen met de Vlaamse vakbonden en werkgeversorganisaties, verenigd in de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV), doen om in Vlaanderen snel en betaalbaar de strengere Europese klimaatdoelen voor 2030 te halen.

Dit advies is een basisdocument voor de verdere discussie. Deze SERV-nota legt opties op tafel, beschrijft voor- en nadelen en duidt op basis van de beschikbare informatie al beloftevolle pistes aan. Deze pistes moeten evenwel nog verfijnd, nader bekeken en geëvalueerd worden. De ‘adviezen’ moeten dus beschouwd worden als voorlopige suggesties.

De Vlaams regering stelde op 5 november haar klimaatplan voor. Een hele reeks maatregelen moet nog verder verduidelijkt en uitgewerkt worden.

log in of log in

Hoe kan jij als ondernemer zuiniger, slimmer en groener met energie omgaan?

Plan je investeringen of aanpassingswerken in je zaak? 

Voor welke klimaatvriendelijke aanpassingen kan je een premie krijgen?

Welke klimaatvoorstellen doet UNIZO?

De opwarming van de aarde laat ondernemers niet onberoerd. Zij willen zich inzetten voor een meer duurzame samenleving. Om de doelstellingen te halen die afgesproken werden op de Klimaatconferentie van Parijs zal een transitie nodig zijn waaraan iedereen moet meewerken. 

Daarvoor is een kader nodig dat rekening houdt met jouw situatie als ondernemer of kmo. Daarom lanceerde UNIZO begin maart 2019 al een reeks klimaatvoorstellen. Het gaat om een mix aan maatregelen voor een effectief klimaatbeleid in de verschillende beleidsdomeinen, o.a. mobiliteit, gebouwenverwarming, energieproductie en -distributie, innovatie en kernversterkend beleid. Ruim twee jaar na de introductie van haar klimaatvoorstellen maakt UNIZO nu een evaluatie.

Download de klimaatvoorstellen en de evaluatie

Wat denk jij?

De klimaatdoelstellingen houden uitdagingen in voor iedereen. Ook voor jou als ondernemer. Wat denk jij van deze voorstellen? Is dit 'the way to go'? Zie je hier opportuniteiten in voor jouw bedrijf? Of eerder bedreigingen?

Geef ons je mening!

UNIZO: partner van energietransitie

UNIZO erkent als partner het grote belang van de energietransitie voor Vlaanderen en werkt actief mee aan de uitvoering ervan.