Ons Gedacht: deuren open of dicht?
Midden deze zomer bereikte ons het nieuws dat Parijs een verbod uitvaardigt om winkeldeuren nog wagenwijd open te zetten terwijl de airco of verwarming volle bak draait. Want onverantwoord in tijden van energieschaarste. Het was meteen ook de aanleiding voor een stevige discussie binnen onze eigen organisatie, waar 20% van de leden in retail actief zijn.
Over één zaak was iedereen het alvast eens: energieverspilling is niet meer van deze tijd. Maar of de overheid zo ver moet gaan om een verbod op te leggen, met stevige boetes voor inbreuken, zorgde voor minder eensgezindheid. Is dat geen (te) verregaande overheidsbemoeienis? Ondernemers zitten graag zelf aan het stuur en zijn toch baas in eigen zaak?
Het officiële UNIZO-standpunt luidt daarom: ‘Beste overheid, niet verbieden maar sensibiliseren." En wij gaan dat zelf ook doen. Maar uitzonderlijk geven wij u ook ons officieus standpunt mee: als we nu eens zelf het initiatief nemen om collectief de deuren dicht te houden? We laten de overheid zien dat bij ondernemers gezond verstand primeert. We creëren meteen een gelijk speelveld (want de belangrijkste reden om deuren open te houden, is de vrees dat klanten uw zaak voorbijgaan en wel binnengaan bij de open deuren van uw buur).
U bespaart uzelf een pak geld en u bespaart uw klanten een beroerte als ze zien dat de inspanningen die zij thuis leveren bij u langs de voordeur terug buitenvliegen. Geloof ons: er komt een tijd dat niemand nog zal aanvaarden dat we op deze manier met energie omgaan. En voor van veel uw klanten is dat tijdperk enkele weken geleden begonnen.
Bart Lodewyckx
Gedelegeerd besstuurder UNIZO Limburg
PS: Gisteren zat UNIZO nog samen met enkele regeringsleden om maatregelen te bespreken die de energiefactuur terug draaglijk maken. Het was een vruchtbaar gesprek maar er mag geen tijd verloren gaan. UNIZO dringt daarom aan op een snelle concrete uitwerking. De politieke wil is er, nu nog de daadkracht.