Wie gaat de coronacrisis betalen? Vaak volgt dan het antwoord ‘de ondernemers met nieuwe belastingen’ of ‘onze kinderen en de volgende generaties’. Het zal u verbazen, maar het antwoord is genuanceerder. Zonder de uitgaven van het voorbije jaar zou de structurele schade voor de economie nog veel hoger zijn. Bovendien zijn de miljarden van de voorbije maanden eenmalig en af te schrijven over jaren. In tegenstelling tot bij u privé of in uw bedrijf, staat daar bovendien geen termijn op.

Overheidsschulden zijn daarom relatief en vrij abstract. Op voorwaarde tenminste dat de rente laag staat, de groei hoog is en er dus voldoende inkomsten tegenover staan. Belangrijker dan kijken naar de schulden, is kijken naar wat er tegenover die schuld staat en wat er met het geld gebeurt. Daarom is het van het grootste belang om nu de juiste investeringen te doen. Namelijk investeringen met een groot terugverdieneffect.

Laaghangend fruit genoeg: investeringen in infrastructuur, mobiliteit, onderwijs, digitalisering, groene energie en klimaattransitie om er maar enkele te noemen. Naast investeringen is er ook nood aan de nodige hervormingen. Want tegenover de eenmalige schulden van deze crisis staan structurele uitgaven die ook al vóór corona bestonden en jaarlijks toenemen. Denk maar aan de toenemende vergrijzing, de stijgende kosten in de sociale zekerheid en een werkzaamheidsgraad die veel te laag is, waardoor veel vacatures blijven openstaan. Dat zou ons veel meer zorgen moeten baren.

Na het crisismanagement van het voorbije jaar wordt het daarom stilaan tijd om over te schakelen op productief investeren en structureel hervormen. Dat was ook de boodschap die vorige week van 11 vooraanstaande Belgische economen uitging. Een boodschap die we vanuit UNIZO alleen maar kunnen onderschrijven. Want nog geen dag na de oproep van de economen kwam het nieuws dat men de stellingen voor de restauratie van het Justitiepaleis in Brussel gaat … restaureren. In surrealisme zijn we alvast top. Hoog tijd om dat ook op andere vlakken te worden en ambitie te tonen.  

Bart Lodewyckx - gedelegeerd bestuurder
UNIZO Limburg

reageer