ONS GEDACHT

Nu we met meer volk buiten kunnen afspreken, worden de voorspellingen van meteorologen terug belangrijker dan die van virologen. De maatregelen van afgelopen vrijdag kunnen we bezwaarlijk ‘de grote bevrijding’ noemen. Maar er is eindelijk perspectief op een ‘normaler’ leven. Dat perspectief komt er in 3 stappen (voor meer details: klik hier). Waarvan de eerste stap gisteren van start ging en de laatste op 1 mei ingaat. Dan kan de horeca heropenen. Op voorwaarde dat de cijfers het toelaten en de vaccinatiecampagne ver genoeg staat.

Over die vaccinatiecampagne is de voorbije weken veel inkt gevloeid. Als je onze cijfers vergeleek met die van Groot-Brittannië en Israël, dan leek het wel of Xavier Waterslaegers het moest afleggen tegen de krachtpatsers van Kamp Waes. Toch doet Vlaanderen het in Europees verband vrij goed. Maar in crisistijd is ‘goed’ gewoonweg ‘niet goed genoeg’. Het moet sneller, want voor onze economie telt élke dag. Sommige sectoren, zoals de event- en reissector, hebben nog steeds geen enkel perspectief. De boodschap is dus vaccineren, vaccineren, vaccineren. Die versnelling is aangekondigd voor deze week.

Als alle kwetsbare groepen gevaccineerd zijn, dan kunnen we pas echt beginnen dromen van een normaler leven. Twee weken geleden haalde de immens populaire Belgische dj Netsky het nieuws door in het (intussen) coronavrije Nieuw-Zeeland een megaconcert te geven. Van ‘down under’ gaf hij ons de hoopvolle boodschap mee: “Jullie tijd komt nog.” Hij heeft gelijk. Alleen moeten we daar stilaan zelf in beginnen geloven. Met veerkracht en positivisme. Want als we de voorbije maanden iets geleerd hebben, dan is het dat pessimisme minstens even besmettelijk is als het coronavirus zelf.

- Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg