De Verenigde Oost-Indische Compagnie, afgekort de VOC (1602-1800) uit Nederland was destijds het allergrootste handelsbedrijf ter wereld en wordt tot op vandaag nog steeds gezien als het grootste bedrijf dat ooit heeft bestaan. Staan we vandaag aan de vooravond van de opkomst van een VOC 2.0? Amazon, ondertussen de grootste detailhandelaar ter wereld, heeft niet alleen schepen ter beschikking, maar zet ook vliegtuigen, bestelwagens, treinen, vrachtwagens, internet en drones in, om de gewilde goederen tot bij de consument te krijgen. Een logistieke speler, actief ter land, ter zee en in de lucht zoals de wereld en nog nooit een gezien heeft. Behalve via harde dollars of euro’s, kan ook data als betaalmunt gebruikt worden. De machtspositie die Amazon vandaag inneemt is mogelijks nog marktverstorender dan het monopolie dat de VOC indertijd bezat.  

Deze nieuwe multinational, in handen van de rijkste man ter wereld, Jeff Bezos, ligt al een tijdje onder vuur. Recent nog klaagde de EU bij monde van commissaris Margrethe Vestager Amazon aan wegens concurrentievervalsing omdat het Amerikaanse bedrijf zijn omvang, macht en data misbruikt. Data zijn big business, laat daar geen twijfel over bestaan. De waarde van e-commerce in Europa is op 5 jaar tijd maar liefst verdubbeld van 375 miljard euro in 2015 naar 750 miljard euro in 2020. Wat kan je als lokaal economie-bedrijf dan wel doen om de concurrentie met die onlinegiganten aan te gaan? Niet bij de pakken blijven zitten is de opdracht. Want ook jij zit als bedrijfsleider op zo een berg(je) goud. Of je nu als KMO actief bent in de bouw, retail, horeca, als vrije beroeper,…  ook jij hebt toegang tot een massa data. Data over je klanten, over je leveranciers, over wie naar je producten zoekt/kijkt, wie op je website surft of je sociale media volgt. Je moet de datamijn natuurlijk wel ontginnen en het goud zelf opdelven. Niks voor niks in het leven.

Wil je ook met jouw data aan de slag? Kom dan luisteren naar wat keynote spreker Rik Vera te vertellen heeft in zijn nieuwe managementboek hoe je de multinationals kan verslaan door een eigen ecosysteem te ontwikkelen of nog beter: ga concreet aan de slag samen met IMEC in een van onze innovatiefora. De sleutel van de toekomst ligt in jouw handen! Aan jou om het slot te openen. Een goed voornemen wat je in 2021 maar beter niet naast je neerlegt.