In voorbereiding op de aankomende verkiezingen is UNIZO actief bezig met het verspreiden van een memorandum, waarvan de naam letterlijk vertaald kan worden als "wat je moet onthouden". Hierin staan beleidssuggesties aan politici om op te nemen in de partijprogramma's én bestuursakkoorden. De suggesties aan onze Federale en Vlaamse beleidsmakers hebben wij vastgelegd in ons nationale memorandum genaamd “Krachtwerk”, dat sinds september 2023 online te vinden is op onze UNIZO-website.

Maar ook specifiek voor de lokale verkiezingen in oktober hebben wij reeds samen met onze lokale verenigingen een lokaal memorandum opgesteld met de titel "UNIZO komt op". Het is belangrijk voor onze lokale UNIZO verenigingen om deze lokale memoranda op zak te hebben als instrumenten voor een constructieve dialoog met de lokale politici en beleidsmakers en zo hun stempel te drukken op het beleid van morgen.

Deze lokale memoranda zijn het resultaat van een brainstorm met lokale ondernemers die hierin hun eisen hebben verzameld om van hun stad of gemeente een aangenamere plek te maken om te kunnen ondernemen. Wat opvalt is dat de vraag vanuit ondernemers naar hun lokaal beleid niet veel verschilt over de verschillende steden en gemeenten heen:

Prioriteiten zijn onder andere het aanstellen van een voltijds ambtenaar lokale economie en een meer actieve communicatie met en over ondernemers. Er wordt ook aandacht gevraagd voor vlotte bereikbaarheid en overleg bij veranderingen in de circulatie. Transparante communicatie over openbare werken en een parkeerbeleid op maat zijn eveneens benoemd. Andere belangrijke punten zijn het bevorderen van lokaal ondernemerschap door maximaal lokaal inkopen en communiceren over nieuwe opdrachten. Op het gebied van fiscaliteit wordt gepleit voor het afschaffen van belastingen op drukwerk en voor meer transparantie over de besteding van hun belastinggeld. Tot slot is er aandacht gevraagd voor het verbeteren van het vergunningsverleningsproces en het vergemakkelijken van de uitbreidingsmogelijkheden in de eigen gemeente.

Wij zijn trots op de heldere boodschap die wij in veel gemeenten aan lokale beleidsmakers hebben kunnen overbrengen. Door hier vandaag al mee bezig te zijn en op deze manier vroegtijdig betrokken te zijn bij het politieke proces, hopen wij de belangen van ondernemers op een effectieve manier te behartigen.

Benieuwd of in jouw gemeente al een memorandum heeft opgesteld? Klik hier of contacteer onze belangenbehartiger Karo Janssens voor meer informatie rond deze brainstormen in jouw buurt: karo.janssens@unizo.be