Velen kennen Erpe-Mere als afrit van de E40, maar het is ook de thuisbasis van een groep gedreven ondernemers. Wij spraken met bestuurslid Liesbeth Cornelis over ondernemer zijn in een dorp, de kracht van een no-nonsense aanpak en optimisme.  

Liesbeth Cornelis: “Je bent van Erpe-Mere als je de bruine kroeg kan appreciëren en als ze daar je bestelling al op voorhand kennen (lacht). Maar ook buiten die bruine kroegen zijn er in Erpe-Mere wel wat ondernemers actief. In onze bestuursploeg zitten onder andere mensen met een eigen optiek, lingeriewinkel of kippenkraam, maar ook een fietsenmaker en een bankdirecteur. Zelf ben ik freelancer. Sinds ik bestuurder ben in de lokale UNIZO-afdeling leerde ik heel wat ondernemers uit mijn eigen buurt beter kennen.”

Is er iets wat je bestuursploeg anders maakt dan alle andere?
Liesbeth Cornelis: “We zijn gewone mensen die samen toffe dingen doen. Ik denk dat wij de zaken zonder al te veel poespas aanpakken. We zijn geëngageerd vanuit ons optimisme. Dat voel je in alles wat we doen. Onze nieuwjaarsreceptie is daar een goed voorbeeld van. Die is legendarisch. Dus kom dan misschien best te voet of met de fiets (lacht).”

Wat is de grootste uitdaging voor de ondernemers in Erpe-Mere?
Liesbeth Cornelis: “Natuurlijk is er corona, maar er zijn ook andere factoren… Zo is het ondernemerschap in ons dorp flink uitgedund. Bovendien trekken veel mensen naar centrumsteden zoals Gent of Aalst voor een dagje shoppen, terwijl ons dorpje ook wel wat te bieden heeft. En daar ligt een grote uitdaging. Onze lokale ondernemers zijn echt een deel van de charme van Erpe-Mere. Dus: leer ze kennen! Ook in je eigen dorp kan een wereld voor je opengaan.”

Waarom zou elke gemeente een eigen LOV moeten hebben?
Liesbeth Cornelis: “Ondernemers zijn ook maar mensen. En of je nu freelancer bent of werkgever, een eigen zaak runnen, kan best eenzaam zijn. Daar zit volgens mij de kracht van een lokaal bestuur. Het is een plek waar ondernemers een klankbord vinden.”

Zijn er ook leden die een speciale vermelding verdienen?
Liesbeth Cornelis (met pretlichtjes in de ogen): “Marie-Jeanne moet je leren kennen! Ze is een kranige dame van in de 80 en UNIZO is haar lang leven. Ze neemt dan ook steevast een wegwerpcamera mee naar onze bijeenkomsten om herinneringen vast te leggen. Toen ik laatst bij haar thuis was, merkte ik een heuse fotowall op met foto’s van haar schone herinneringen. Met op een ereplaats: een foto van een fiere Marie-Jeanne, geflankeerd door Geert Bourgeois en Jos Vermeiren. Nu, Geert Bourgeois had ze een beetje afgeknipt omdat hij niet in het kadertje paste – sorry Geert – , maar voor Jos van UNIZO had ze wel plaats gehouden! Schitterend, toch?”

Ter gelegenheid van Dag van de Ondernemer organiseerde het bestuur van UNIZO Erpe-Mere een ondernemersontbijt samen met de gemeentelijke Raad voor De Lokale Economie.

Ben jij een geëngageerde ondernemer en wil je met ons nieuwe wegen inslaan?