Fantastisch hoe in 2015 – lang voor er sprake was van het vleermuisvirus – het Antwerps reclamebureau LDV United van Harry Demey (UNIZO-bestuurder) de campagne ‘de koers is van ons’ op de Vlamingen losliet. Met deze campagne wilde Het Nieuwsblad zijn dominantie in de wielersportverslaggeving kracht bijzetten. Sindsdien is de slogan gemeengoed geworden en kan hij zomaar worden opgenomen in de Vlaamse canon. Het is een slogan die verbindt, die ons uniek DNA blootlegt, die nostalgie over een roemrijk verleden koppelt aan een gevoel van trots, die appelleert om samen als één man of vrouw achter onze helden te gaan staan als de karavaan door onze provincie raast. Op het moment dat de internationale camera’s op onze nijdige bulten en tegendraadse kasseien gericht staan, ademen wij de baseline ‘de koers is van ons’. Van Italië tot de USA. Van Australië tot Noorwegen. Overal weten ze het. Wielrennen is één van onze topexportproducten.   

De koers die vandaag vele ondernemers rijden, is echter een heel ander type koers. Op het ritme van de exponentiële curves, rijden velen en danseuse een onvoorspelbare en oneerlijke wedstrijd. Nochtans hebben velen talent zat, meer dan genoeg trainingskilometers in de benen, geen gebrek aan passie of grinta,… En toch moeten ze noodgedwongen stoppen, zachtjes aan demarreren, om al snel terug in de remmen te moeten gaan, op vraag van een of andere koersdirecteur in een volgauto of (nog erger) aan de zijlijn. Sommigen worden zelfs uit koers gehaald, anderen mogen dan weer blijven doorrijden. Sommigen zullen kunstmatige doping nodig hebben om tot aan de finish te geraken. Nog anderen zitten ondertussen al lang in de bezemwagen. En uiteindelijk weet niemand waar de eindmeet ligt en hoelang je zal moeten doseren. Het is een rit tegen de klok en velen onder hen rijden die tijdrit noodgedwongen alleen.   

Maar dat hoeft niet. Een zwaar onderschatte discipline die je alleen in de échte grote rondes ziet, is de ploegentijdrit. Een collectieve inspanning, waarin het geheel meer is dan som van de delen. Allen samen voor éénzelfde doel. Ieder schakeltje in de ketting heeft zijn nut. Mekaar uit de wind zetten als het even moeilijk wordt. Een bidon afgeven aan wie dorst heeft. Elkaar voortdurend aanjagen en terug op sleeptouw nemen. Samen de finish bereiken is het enige wat telt. En dat gaan wij ook doen! Want dit is nu eenmaal een grote ronde die zijn gelijke niet kent. Of zoals Harry zou zeggen: het zijn die nukkige wegen die ons karakter kweken, die talent boetseren en die helden baren. De koers is van ons en jullie zijn onze helden.