BelastingenNaar aanleiding van de nieuwe lockdown en verplichting voor veel ondernemingen om opnieuw de deuren te sluiten, roept UNIZO Limburg de lokale besturen op om te besparen op niet-essentiële uitgaven en zo de belastingdruk bij onze ondernemingen te verlichten.

Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg: “Dit is een ongeziene crisis, waarvan de impact nog jaren in onze economie te voelen zal zijn. Na de eerste golf van maart, is het momenteel weer pompen of verzuipen voor zowel ondernemers als lokale besturen. We zagen de voorbije maanden heel wat creatieve initiatieven van steden en gemeenten om ondernemers te ondersteunen en om burgers te stimuleren om lokaal te blijven kopen. Sommigen gingen aan de slag met tips en inspiratie vanuit UNIZO, anderen konden dan weer op hun beurt ons inspireren. En al die initiatieven zijn en blijven welkom, want er is geen toverformule om alle ondernemers door deze crisis te kunnen trekken. Vanuit UNIZO hebben we veel respect voor de lokale besturen en hun inspanningen.”

De grootste kopzorg van Limburgse ondernemers is uiteraard van financiële aard, ook voor de ondernemingen die er voor de coronacrisis goed voor stonden: de omzet daalt, klanten betalen later, geld zit vast in voorraden, reserves dienen te worden aangesproken, …. Steunmaatregelen en tegemoetkomingen vanuit de federale en Vlaamse overheid kunnen een deel van dit leed verzachten, als overbrugging tot het weer beter gaat. En maatregelen om lokaal kopen te stimuleren zijn tegelijkertijd noodzakelijk, maar zullen op zich alleen niet volstaan om te overleven – en bieden bovendien ook niet voor alle bedrijven een oplossing. Daarbovenop zullen ook heel wat consumenten noodgedwongen besparen.

Bart Lodewyckx: “Daarom dat we onze steden en gemeenten ook oproepen om te besparen op niet-essentiële uitgaven en om overeenkomstig de belastingdruk bij bedrijven te verminderen. We kunnen begrip opbrengen voor de moeilijkere situatie van lokale overheden die een zware pensioenlast te dragen hebben, maar we zijn ervan overtuigd dat hier de komende jaren aan tegemoet gekomen kan worden door besparingen door te voeren. Dit is ook wat bedrijven moeten doen. Bedrijven kunnen nu ook niet door kunstingrepen hun omzet verhogen.”.

Naast de nood om te besparen op niet-essentiële uitgaven, hekelt UNIZO Limburg ook het feit dat er in sommige gemeenten aan nieuwe bedrijfsbelastingen gesleuteld wordt. Bart Lodeywckx: “Elke euro aan belastingverhogingen is er één te veel en elke euro aan belastingvermindering is welgekomen. Bovendien worden door bijkomende lokale belastingen de inspanningen van de federale en Vlaamse overheid teniet gedaan. Wat men met de ene hand geeft wordt met de andere terug afgenomen.”.

UNIZO Limburg lanceert deze dringende oproep nu, omdat er in 2020 nog twee gemeenteraden resten om deze wijzigingen in belastingreglementen voor bedrijven aan te brengen. Waar mogelijk dienen de voorziene lokale belastingen in 2021 verminderd of ingetrokken te worden, om zo de broodnodige financiële ademruimte bij ondernemers te kunnen garanderen.

Daarnaast is het ook een opportuniteit om – halfweg de huidige legislatuur – versneld over te gaan tot fusies, waar een kwijtschelding van schulden voorzien is en onmiddellijke schaalvoordelen ontstaan die op hun beurt ook weer de bedrijven en burgers ten goede zullen komen.

Bart Lodewyckx - gedelegeerd bestuurder