UNIZO Limburg en haar aangesloten retailsectoren vragen een toelating van winkelen op afspraak tot aan de volledige heropening van de winkels. Door het verkopen op afspraak mogelijk te maken, kunnen consumenten op een meer gespreide manier komen winkelen en wordt een volkstoeloop en de daarbij horende gezondheidsrisico’s vermeden. Bovendien krijgen ondernemers die niet online verkopen en/of sectoren waar online verkoop door de consument niet gewenst is (een horloge, juweel, fiets, kleding, meubelen, keuken, badkamer, …) zo een kans om nog enige omzet te draaien (ook voor Black Friday en Sinterklaas).

Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg: “Belangrijk daarbij is dat de handelaars wel de steunmaatregelen moet kunnen blijven behouden, aangezien de winkels nog gesloten blijven voor het grote publiek en het winkelen op afspraak niet zorgt voor een normale omzet.

Over de modaliteiten van het winkelen op afspraak en de volledige heropening van de winkels gaat UNIZO graag in overleg met de bevoegde ministers. UNIZO vraagt dat het verkopen op afspraak zo snel mogelijk kan ingaan, maar ten laatste op 1 december -  de datum van de geplande evaluatie van de sluitingsmaatregelen.

Onhoudbaar

Heel wat handelszaken zijn sinds 2 november opnieuw gesloten, voor onbepaalde tijd. Voor al die handelszaken is dit een harde klap, niet in het minst omdat er op dit moment ook geen enkele duidelijkheid is over de einddatum van deze tweede lockdown.

“Die onzekerheid, in combinatie met feit dat de beste verkoopperiode van het jaar eraan zit te komen, maakt de situatie voor heel wat handelszaken onhoudbaar. De toegekende steunmaatregelen zijn een noodzakelijke voorwaarde om de tweede lockdown door te komen, maar ze volstaan niet: alleen met de nodige omzet kan het gros van de handelszaken die nu gesloten zijn, de tweede lockdown doorkomen. Klanten kunnen online of telefonisch bestellen en producten komen afhalen of laten leveren, maar dat is niet voor elke ondernemer en sector een oplossing. Een horloge, een juweel, een kledingstuk, een fiets, meubelen, een keuken of badkamer, … koop je niet op afstand zonder het eerst bekeken en geprobeerd te hebben”, aldus Bart Lodewyckx.

Uiterlijk op 1 december

UNIZO Limburg vraagt daarom dat het zo snel mogelijk (maar ten laatste op 1 december) terug toegelaten is voor alle handelszaken om klanten individueel (of met één knuffelcontact) op afspraak te laten winkelen. “Zo kunnen ondernemers op een veilige manier klanten ontvangen, en wordt een toeloop in de winkelstraten naar aanleiding van de feestdagen vermeden.”