Stel u even voor dat alle startende ondernemers alleen maar zouden geadviseerd worden door curatoren. Of dat leerling-chauffeurs alleen maar advies zouden krijgen van MUG-artsen en revalidatie-verplegers. Het aantal faillissementen en ongevallen zou wellicht afnemen. Maar de goesting om nog te ondernemen of te rijden ook. Dat is nochtans wat we de voorbije maanden hebben meegemaakt met het coronabeleid, dat quasi volledig werd geadviseerd door virologen. Het gevolg: een angstcultuur.

Zijn de virologen dan het probleem? Neen (als ze zich tenminste tot de wetenschap beperken). Een viroloog doet wat hij moet doen: mensen maximaal beschermen tegen het ergste wat hen kan overkomen. Namelijk datgene wat zij kennen uit hun expertise en datgene wat wij kennen uit slechte films: de totale rampspoed met ontelbare doden. Virologen hanteren daarom een brandverzekering-filosofie: kijk naar het ergste wat u kan overkomen en vermijd dat. Je kunt hen dat verwijten, maar dat is hetzelfde als een brandweerman verwijten dat hij teveel water verspilt. 

Dat virologen via zeer gretige media het podium volledig hebben ingenomen, verhult echter een ander en groter probleem. Namelijk dat politici als het over corona gaat plots niet meer vooraan op de bühne willen staan. Want ze brengen niet graag moeilijke boodschappen, laat staan vervelende. Nochtans hoeven die niet moeilijk, noch vervelend te zijn. Het is niet kiezen tussen gezondheid en economie. Ook niet tussen versoepelen of verstrengen. Het is kiezen voor gezondheid én economie. Dat kan door enkele simpele en duidelijke regels, die we intussen allemaal kennen (houd afstand, was je handen, draag een mondmasker wanneer het druk wordt en vermijd risicovolle contacten). En door de consequente toepassing ervan, waarvoor een bijzonder grote verantwoordelijkheid bij onszelf ligt.

Morgen komt de veiligheidsraad terug bijeen. Onze UNIZO-boodschap is duidelijk: werk met duidelijke en proportionele maatregelen die het fundamenteel recht op ondernemen vrijwaren (daarvoor starten we vandaag ook een campagne op: #rechtopondernemen*). En neem het stuur terug in handen, weg van een angstcultuur. Want angst is niet alleen een slechte raadgever, angst is - meer nog dan alle regels samen - de grootste rem op onze economie.

* UNIZO wil het recht op ondernemen claimen bij de overheden. Om onze boodschap kracht bij te zetten en overheden wakker te schudden, vragen we in onze campagne aan ondernemers om onze petitie te ondersteunen: geef je elleboog en steun de campagne 'Recht op Ondernemen'! De elleboog is het symbool van onze campagne, met een speelse knipoog naar de manier van begroeten sinds de coronacrisis. Meer info op: www.rechtopondernemen.be of #rechtopondernemen

 

Bart Lodewyckx - gedelegeerd bestuurder
reageer