HIB Label voor de Jambrouwerij
UNIZO Limburg heeft het 'Handmade In Belgium'-label in Riemst uitgereikt aan Maarten Simonis van De Jambrouwerij. Zaakvoerder Maarten Simonis ontving uit handen van Bart Lodewijckx en Bea Duchateau, bestuurslid UNIZO Riemst, het HIB label. Voor de Jambrouwerij is de boomgaard van ‘Ome Jean’ uit Sint- Huibrechts-Hern het begin geweest van een ontdekkingstocht naar het bewaren van smaken. Van de heerlijke kersen en pruimen werden jams gemaakt voor familie, vrienden en collega’...s. Recepturen werden uitgewisseld, lege potjes verzameld, op- en aanmerkingen werden gegeven, recepten werden herschreven en nóg meer potjes werden gevuld… De Jambrouwerij staat voor een ambachtelijke keuken waarin de smaken van Limburgs fruit met gevoel voor authenticiteit worden geconserveerd. In de brouwerij is er echter ook ruimte voor creativiteit, waardoor jams ontstaan die soms verrassend smaken. Alle smaken die de Jambrouwerij voert, geven rechtstreeks gehoor aan de inspiratie die een wandel- of fietstocht in de mooie omgeving hen bracht. In hun streekproductenwinkel verkopen ze niet alleen hun eigen gemaakte producten, maar ook andere heerlijke Limburgse streekproducten. Maarten kent iedere producent persoonlijk en ze staan garant voor zijn ambacht en kwaliteit. Met het HIB-label wil UNIZO Limburg ondernemers die originele en handgemaakte producten afleveren, extra ondersteunen. “Daarom is het zogenaamde HIB-label in het leven geroepen en deze Riemsterse ondernemer past perfect in dit plaatje”, legt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van UNIZO Limburg uit. Met dit label erkent UNIZO Limburg de makers van authentieke en ambachtelijke kwaliteitsproducten. Consumenten zijn vandaag meer dan ooit op zoek naar originele producten en willen daarvoor een authenticiteitsgarantie. “Die ambachtelijke ondernemers willen we een duwtje in de rug geven. De term ambachtelijk is in België, in tegenstelling tot in Frankrijk niet beschermd. Vandaar dat wij bij UNIZO het HIB-label in het leven hebben geroepen”, aldus Bart Lodewyckx. Ondernemers met een HIB-label voldoen aan strikte criteria. Zo moet de ondernemer zijn activiteit in hoofdberoep uitoefenen. Hij of zij mag maximum twintig werknemers in dienst hebben. Bovendien moet het product voor minstens 50 procent ‘handmade’ zijn. Het product heeft daarnaast een zekere nutsfunctie en is uniek in zijn soort. |