Sinds 25 mei is het nieuwe Koninklijk Besluit (KB) over ergonomie, als onderdeel van de codex welzijn op het werk, in werking getreden. Dit KB benadrukt het belang van ergonomisch werken voor medewerkers. Het KB moedigt werkgevers aan om preventief en op een multidisciplinaire manier aan te pakken. Lees de belangrijkste principes van de nieuwe regelgeving hier.

Ergonomisch werken is van groot belang voor het welzijn van werknemers. Een goede werkhouding vermindert fysieke klachten en verhoogt tegelijkertijd de productiviteit en vitaliteit van het team. Ergonomie heeft dan ook een directe impact op het ziekteverzuim binnen ondernemingen. Daarom is het voor ondernemers belangrijk om aandacht te besteden aan deze regelgeving.

UNIZO en Liantis staan klaar om ondernemingen te ondersteunen bij het integreren van ergonomisch werken! In onderstaand webinar leggen onze experts de nieuwe wetgeving uit en geven zij praktische tips over hoe ondernemers deze regelgeving effectief kunnen toepassen in hun bedrijf. Deel dit webinar gerust met jullie leden.

Maar er is meer:

Een van de belangrijkste principes van de nieuwe regelgeving is dat de werkgever musculoskeletale aandoeningen moet helpen voorkomen via een ergonomische risicoanalyse. Deze analyse identificeert en benoemt de ergonomische knelpunten, waarna de werkgever passende preventiemaatregelen moet nemen om deze knelpunten aan te pakken.

UNIZO en Liantis willen het ondernemers gemakkelijk maken. Door per sector een algemene risicoanalyse uit te werken, ontlasten we individuele ondernemingen van deze taak. Dit doen we graag in samenwerking met onze aangesloten sectorfederaties, die de risicoanalyse aan hun leden kunnen aanbieden. Heb je interesse in deze dienstverlening en of er bereidheid is om samen met ons een dergelijke sectorspecifieke risicoanalyse te ontwikkelen, contacteer ons. Het idee is dat de sector (een deel van) de ontwikkelingskosten draagt, waarna de aangesloten leden deze voordelig kunnen aankopen en op deze manier onmiddellijk voldoen aan dit deel van de regelgeving.

Meer informatie bij de Liaison Sectorwerking anton.vanassche@unizo.be