"Onbegrijpelijk!", stelt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg op de stakingsaanzegging van ABVV en ACV. “We maakten nooit eerder een hardere economische klap mee. En net nu wil men alle bedrijven lam leggen, om zo meer loon te eisen in 6% van de bedrijven die het afgelopen jaar wel goed deden? Jobs in gevaar brengen bij ondernemers die vechten om te overleven, terwijl we wel degelijk iets willen doen waar het goed gaat?

Beschamend en nooit eerder gezien. Op elk moment dat onderhandelingen rond het IPA gebeuren, zijn er sectoren waarin het beter gaat. De vakbonden willen af van de wet op de vrijwaring van het concurrentievermogen en misbruiken de betere gang van zaken in enkele sectoren om onder die wet uit te komen. Weglopen van de onderhandelingstafel is al erg genoeg. Nu ook nog een staking organiseren die onze economie veel geld kost, dat is er echt over.

We willen toch ook nog eens benadrukken dat het niet gaat om een toename van de loonlasten met slechts 0,4 %, maar om een toename van 3,2 %, aangezien je ook de indexatie moet meerekenen. De vakbonden spreken alleen van de indexering als het hen goed uitkomt. Zij vertellen daarbij maar een halve waarheid. De loonlasten kunnen met 3,2 % stijgen, niet met 0,4 %. Ook in de bedrijven die het vandaag al amper financieel redden. Laat dat voor eens en voor altijd duidelijk zijn. Daarvan afstappen maakt de loonkostenhandicap van onze bedrijven ten opzichte van de ons omringende landen terug groter. En dat is het laatste wat we willen. Zeker om de concurrentiepositie van onze kmo's in een grensregio zoals Limburg te vrijwaren.”