Over welke financiële basics in je bedrijf zou je in principe altijd op de hoogte moeten zijn?

Door je cijfers op de rooster te leggen krijg je een beter inzicht in de financiële gezondheid van je onderneming. Dit is natuurlijk niet altijd een makkelijke oefening en de hulp van je boekhouder of financieel adviseur is dan zeker en vast welkom.

Wij stelden een lijstje op voor jou met dertien basisvragen waar je regelmatig bij moet stilstaan. Je kan het gebruiken als checklist bij je volgende vergadering met je adviseur, maar evengoed als zelftest: begrijp je ten volle wat hier staat?

  1. Wat zijn mijn dagelijkse kosten? Zijn die regelmatig of zijn er pieken en dalen (bijvoorbeeld door seizoensinvloeden)? Heb ik voldoende dagelijkse inkomsten om die kosten op te vangen? Heb ik voldoende reserve in mijn bedrijf om de pieken op te vangen?
  2. Wat zijn op jaarbasis de grote kostenposten? Zijn die volledig te verantwoorden vanuit de werking van mijn bedrijf? Of kan ik die reduceren zonder aan de essentie van mijn bedrijf te raken?
  3. Welke investeringen zijn er noodzakelijk om de continuïteit van mijn bedrijf op peil te houden (bijvoorbeeld: nieuwe technologie)? Kan ik die investeringen bekostigen uit het rendement dat mijn bedrijf realiseert?
  4. Kan ik mezelf een loon uitbetalen zonder dat ik daar mijn firma mee uitput? Hoeveel is dat? Blijft er genoeg over om de groei die ik wil realiseren of investeringen die moeten gebeuren ook te bekostigen?
  5. Kan mijn bedrijf groeien zonder dat ik hiervoor beroep moet doen op banken, of zonder daarvoor vers geld (bij aandeelhouders, naasten, crowdfunding) te moeten zoeken? Zo ja, hoeveel kan mijn bedrijf groeien?
  6. Hoe snel betaal ik mijn facturen? Kan het sneller (waardoor ik extra korting kan onderhandelen)?
  7. Hoe snel na levering ontvangen mijn klanten hun factuur? Hoe snel betalen mijn klanten na ontvangst van de factuur? Kan ik iets doen om dat sneller te laten verlopen?
  8. Weet ik precies welke klanten (te) traag betalen? Win of verlies ik aan die klanten? Kan ik dat beïnvloeden?
  9. Is mijn omzet voldoende verdeeld over mijn klanten of ben ik heel sterk afhankelijk van één of enkele klanten?
  10. Heb ik niet te veel of verouderde voorraad?
  11. Hoe afhankelijk ben ik nu van de banken? Kan ik een deel van de rentabiliteit van mijn bedrijf gebruiken om die afhankelijkheid te verminderen?
  12. Wat is de huidige waarde van mijn bedrijf? Groeit die of daalt die?
  13. Welk beeld heeft de buitenwereld van mijn bedrijf? Wekt dat vertrouwen of net niet?

Merk je dat heel wat zaken voor jou toch nog wat een doolhof zijn? Of merk je dat je financieel plan eens onder de loep moet genomen worden? Onze UNIZO-coaches helpen je graag verder binnen een coaching rond Financieel Inzicht. Samen gaan jullie aan de slag om van je onderneming een nog groter succes te maken.

Ik wil meer inzicht

Partnership met VLAIO: Samen voor sterk, ambitieus ondernemen 

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers.  Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met de VLAIO partners bundelen we onze krachten en middelen. UNIZO maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Samen gaan we voor #sterkondernemen!