Bart LodewyckxNiet alleen corona zorgt momenteel voor stress. Ook de loononderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers staan onder spanning. Inzet van de strijd is de zogenaamde ‘loonnormwet’. Die zorgt ervoor dat onze lonen globaal niet méér stijgen dan in de ons omringende landen. Anders daalt onze concurrentiekracht en verliezen we jobs. Die wet zorgt er bovendien voor dat de lonen gelijke tred houden met de economische groei. Groeit onze economie, dan groeien de lonen mee. Maar daalt onze economie, dan stijgen de lonen niet (niet onbelangrijk: ze dalen ook niet!). 

Die wet wordt nu door de vakbonden aangevochten. Niet voor de eerste keer overigens. In de G10 – het topoverleg tussen de vakbonden en werkgevers, waarin UNIZO ook zetelt – verlieten de vakbonden de tafel. De reden: ze vinden de 0,4% loonmarge (het maximum volgens een studie in uitvoering van de loonnormwet) die de werkgevers willen geven ‘schandelijk laag’. Want de economie mag het dan zeer slecht doen, zo zeggen de vakbonden, daarom doen nog niet alle ondernemingen en sectoren het slecht (denk maar aan veel ondernemingen uit de IT-sector, voedingsdistributie of farmaceutische industrie). 

Objectief gezien hebben de vakbonden een punt. Maar ze zijn tegelijkertijd wel zéér selectief. Ze vergeten te vermelden dat België jaarlijks naast barema’s bij anciënniteit ook al een stevige opslag geeft via de automatische index. Een systeem dat vrij uniek is in de wereld. Die indexatie (naar schatting 2,8% voor de volgende 2 jaar) geldt verplicht voor iedereen. Ook voor diegenen die door deze crisis hun business zagen kelderen en bij wie het water aan de lippen staat. Vakbonden pleiten nu om het korset langs boven te lossen door de loonnormwet af te schaffen. Waardoor ze vrij kunnen ademen en onderhandelen. Wat ons betreft geen probleem, maar dan moet het korset ook langs de onderkant gelost worden, door de afschaffing van de indexatie. Want dat systeem knelt in deze tijden voor veel ondernemers als nooit te voren. 

En laten we het vooral eens hebben over wat nog het meeste knelt, namelijk de torenhoge loonlasten. Waardoor elke procent loonsverhoging voor de werknemer een veelvoud aan procenten in loonlasten voor de ondernemer betekent. Of samengevat: veel ondernemers zouden niet liever willen dan dat hun medewerkers meer verdienen, maar minder kosten.

Bart Lodewyckx
Gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg

reageer