Zonder de mogelijkheid om personeel op tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht wegens corona te plaatsen, zouden het afgelopen jaar in Limburg (tien)duizenden jobs gesneuveld zijn. Dat blijkt uit een rondvraag van UNIZO Limburg en VKW Limburg bij 451 Limburgse werkgevers. Van de bedrijven die in 2020 beroep hebben moeten doen op tijdelijke werkloosheid, geven 2 op 3 aan dat ze zonder de maatregel mensen hadden moeten ontslaan. De percentages variëren van 95% van de bedrijven in de events, horeca en toerisme die tot ontslag hadden moeten overgaan tot 44% van de bedrijven in de bouwsector.

Gemiddeld geven bedrijven aan dat ze zonder tijdelijke werkloosheid o.w.v. corona 34% van hun personeel hadden moeten ontslaan. Ook hier variëren de cijfers volgens sector en grootte: van 58% verloren (of door TW net geredde) jobs in de events, horeca en toerisme, tot 17% van de jobs in de productiesector. UNIZO Limburg en VKW Limburg pleiten dan ook voor een verlengde ondersteuning van werkgevers, via tijdelijke werkloosheid en/of een alternatief als loonsubsidiëring, als onderdeel van een verantwoord exit- en relanceplan voor onze economie.

Diverse maatregelen milderden de voorbije maanden de impact van de coronacrisis voor het bedrijfsleven. Met een heropening van de hele economie, die langzaam maar zeker dichterbij komt, is een verantwoorde exit-strategie met het slechts geleidelijk lossen van sommige steunmaatregelen van kapitaal belang. 

Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg: “De resultaten uit deze korte bevraging zijn confronterend. Zonder de mogelijkheid om personeel op tijdelijke werkloosheid te zetten, zouden 2 op 3 Limburgse ondernemingen genoodzaakt geweest zijn om mensen te ontslaan. Die cijfers kwantificeren wat we al langer wisten: namelijk dat de tijdelijke werkloosheid de belangrijkste coronamaatregel is geweest die een fundamenteel gedeelte van onze economie heeft gestut en ons daarnaast heeft behoed voor een sociaal bloedbad. Uit eerdere bevragingen bleek al dat naar schatting een derde van de ondernemers het momenteel verdomd moeilijk heeft, ondanks alle steunmaatregelen. Heel wat lasten en facturen moeten namelijk nog altijd betaald worden, terwijl de inkomsten een pak lager liggen of soms zelfs volledig zijn weggevallen. Terwijl deze ondernemingen vaak voor corona wel financieel gezond waren. Het is alvast goed dat steunmaatregelen - zoals tijdelijke werkloosheid - de lasten kunnen verlichten, maar elke ondernemer kijkt nu vooral uit naar het moment dat hij/zij terug voluit kan ondernemen.”

“UNIZO herhaalt daarom haar vraag om dringend werk te maken van een exit- en relanceplan. Waarbij het vooral van cruciaal belang is om een overgang zonder bruuske schokken te voorzien. Als onderdeel daarvan vragen we op zijn minst een verlenging van het systeem t.e.m. 30/6/2021, aangevuld met mogelijke alternatieven als een loonsubsidiëring voor specifieke sectoren zoals de evenementensector. Het zou een enorme blunder zijn om al de inspanningen die tot nog toe zeer efficiënt zijn gebleken, teniet te doen door de tijdelijke werkloosheid van de ene op de andere dag ondoordacht te laten stoppen.”

Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg: “Onze gezamenlijke flitsbevraging toont overduidelijk het belang aan van de speciale coronaversie van de regeling rond tijdelijke werkloosheid. Dit redde erg veel jobs. Net zoals bij een aantal andere steunmaatregelen, dringt een verlenging zich op. Er is perspectief, maar we zijn helaas nog te ver van de eindmeet. We zijn ons echter zeer bewust van de zware financiële impact en pleiten daarom wel voor een doordachte aanpak en voorzichtigheid. Maar steunmaatregelen met een bewezen track record mogen niet te bruusk worden afgebouwd of stopgezet. Om zo te vermijden dat bedrijven die een fundamenteel gezonde basis hebben, alsnog moeten opgeven in het zicht van de meet. We denken daarbij ook aan de termijnen van betalingsuitstel die werden verleend door de financiële sector, zeker voor bedrijven die nog altijd niet of nauwelijks terug aan de slag kunnen. Het heeft bovendien weinig zin om nu nog bedrijven met een onzekere toekomst alsnog te laten vallen, met het risico dat ze gezonde, maar door de crisis verzwakte bedrijven in hun val meesleuren. We herhalen dan ook ons pleidooi om alles wat veilig kan doorgaan, ook te laten doorgaan. Laat ons volhouden in het nauwgezet opvolgen van de veiligheidsmaatregelen. Maar zéker ook volhouden in het ondersteunen van zwaar getroffen bedrijven en hun medewerkers. Waar nodig in aangepaste vorm om nog gerichter in te spelen op noden die zich zullen stellen om zodra het kan de draad terug volledig op te kunnen pikken!”