Het UNIZO Topseminar 2025 ontvangt met Ann Wauters de grande dame van het Belgische basketbal. Viervoudig EuroLeague-winnares, vijfvoudig Europees Speelster van het Jaar en boegbeeld van de Belgian Cats. Na een glansrijke internationale carrière, laat deze ex-topsporter met Assists nu anderen scoren. Wij spraken alvast met Ann voor een boeiend verhaal én een voorbeschouwing van wat ze op onze volgende Topseminar-editie gaat brengen. Zijn jouw tickets al besteld?...

Tekst: Peter D’Herde

Zelfs Ann Wauters had haar vele successen nooit behaald zonder de begeleiding, het inzicht en de feedback van mentoren. Over de kracht van mentorschap schreef ze samen met Sabine Appelmans en Matthias Haspeslagh een inspirerend boek. Op het UNIZO Topseminar 2025 deelt ze haar inzichten ook als spreker. Nieuwsgierig als we zijn gooien we echter nu al een balletje op over de inhoud van boek én keynote.

Breder perspectief

Hoe gaat het eigenlijk met Ann Wauters, na die fenomenale carrière in de sport? “Nadat ik de basketschoenen aan de haak hing, ben ik nog twee zomers gaan coachen in Amerika. Sommigen denken dat ik er nog altijd ben, maar niet dus. (lacht) Vandaag ben ik vooral actief als spreker voor bedrijven en organisaties. Vanuit mijn eigen ervaring breng ik een krachtig en positief verhaal over de parallellen tussen sport en business. De energie, veerkracht en teamgeest uit de sportwereld kunnen ook in het bedrijfsleven het verschil maken!”

“Ik ben lang uitsluitend met basket bezig geweest. Als voorzitter van de atletencommissie van het BOIC kwam ik later wél met andere sporters in contact. Dat verruimde mijn perspectief. Ik leerde ook over mentorschap als een manier om leerprocessen te versnellen. Ik wist direct: daar zit veel waarde in. Omdat er in België nog niemand mee bezig was, besloot ik om het zelf vast te pakken. En zo is Assists ontstaan: een onafhankelijke organisatie die een klankbord biedt aan jonge sporters en de brug slaat naar het bedrijfsleven.”

Ervaring inzetten

Samen met bedrijfspsycholoog Matthias Haspeslagh en ex-tennister Sabine Appelmans bouwt Ann een mentorship programma voor sporters én ondernemers uit. “Onze initiële opzet was: de kennis en ervaring van ex-sporters inzetten om jonge sporters te begeleiden. Telkens een topsporter stopt, gaat veel expertise verloren. Niet iedereen wordt immers coach of analist. Bijzonder jammer, zowel voor de ex-atleet als voor de nieuwe generatie sporters. Met Assists willen we die verschillende generaties verbinden. Letterlijk elkaar assists geven en elkaar beter maken.”

“We geloven sterk in de kruisbestuiving tussen sport en ondernemen. Coaches hebben al langer de weg naar de bedrijfswereld gevonden, met mentorschap brengen we iets nieuws binnen op de werkvloer. Een mentor kan meer vanuit zijn eigen ervaring spreken en verschillende rollen opnemen. Terwijl een coach meer op het resultaat gericht is, heeft een mentor een meer holistische en mensgerichte aanpak. Met Assists helpen we bedrijven met onze mentoren of door de start van hun eigen mentorprogramma te ondersteunen. Dat doen we met een team van ex-topsporters uit verschillende disciplines. Ondanks hun verschillende achtergrond is er ook veel dat hen bindt. Ze delen de drive, ambitie en het doorzettingsvermogen dat voor velen een inspiratie kan zijn.”

Hoogtes en laagtes

Topsport is niet altijd een walk in the park, weet Ann maar al te goed. “Net zoals ondernemen dat ook niet is. Ik heb zelf zowel successen mogen vieren als teleurstellingen moeten verwerken. We vinden het belangrijk om ook dat aspect aan bod te laten komen. In een sportcarrière gaat het over zowel winnen als verliezen. En in ondernemen is dat niet anders.”

“We gebruiken bij Assists de analogie met de sport om het over ondernemen te hebben. Sport is sowieso een verbindende factor. Dat voel ik tijdens elke lezing die ik doe. Iedereen is altijd mee. En ondernemen is een vorm van topsport. Je moet jezelf doelen stellen, je moet discipline hebben om die te halen, omgaan met hoogtes en laagtes, samenwerken met anderen,…”

Groeiproces

Ondernemers en sporters kunnen dus veel van elkaar leren? “Zeker, in beide richtingen zelfs. Zien welke uitdagingen bedrijven hebben, is ook voor ons verrijkend. Ik heb in mijn sportcarrière veel assists gekregen, letterlijk dan. En nu wil ik ook aan anderen assists geven. Want door anderen te laten scoren, ga je zelf ook groeien. Echte topspelers en topondernemers scoren en laten scoren. Mentorschap is dus vooral een groeiproces. Dat maakt het ook zo’n boeiende reis.”

“Mentorschap is een vorm van altruïsme die steeds belangrijker wordt in een maatschappij waar individualisme vaak hoogtij viert. High performing teams zijn net diegene waar veel psychologische veiligheid is. Dat staat niet haaks op het behalen van resultaten, maar draagt er net aan bij. Om risico’s te durven nemen, om dat laatste shot te kunnen nemen moet er ook vertrouwen zijn. Er moet uiteraard hard worden gewerkt, maar dan op een doordachte manier. Je moet durven fouten maken om er uit te kunnen leren.”*

Handvaten bieden

Wie was dan in haar eigen carrière een mentor voor Ann? “Er zijn veel mensen die me mee de weg hebben gewezen. Er was niet echt één persoon die bepalend was. Dat hoeft ook niet. Op verschillende momenten in je leven kunnen er telkens andere mensen zijn die de rol van mentor opnemen. Al herinner ik me wel nog altijd de kiné die me bij aankomst bij mijn eerste buitenlandse club als jong meisje onder haar hoede heeft genomen. Zij deed dat misschien onbewust, maar door iemand wegwijs te maken, bij te sturen of te challengen kan je een groot verschil maken voor een jonge sporter.”

“Als mentor kan je een grote impact hebben. Met Assists willen we dat idee op een structurele manier aanpakken. Een kader scheppen waarbinnen mentoring mogelijk is. Onze grote ambitie is dat we dat allemaal een beetje meer zouden doen voor elkaar. De filosofie erachter is immers even krachtig als eenvoudig: iedereen heeft een mentor nodig én iedereen kan ook een mentor voor iemand anders zijn. Maar het komt niet vanzelf. Er is een context nodig om er bewust mee om te gaan. Met Assists, de praktijk én het boek, willen wij die handvaten bieden.”

Echte topspelers en topondernemers scoren en laten scoren.

Ann Wauters

Samen op reis

Hoe verloopt zo’n mentorschap dan precies? “Wij begeleiden nu een aantal jonge atleten in een traject van een jaar”, legt Ann uit. “Die tijd is nodig om een relatie op te bouwen. Het is als een reis die je samen maakt. Vooraf moet je alles plannen en goede afspraken maken. En dan ga je op weg, al navigerend om op koers te blijven. En af en toe moet je achteruit kijken en terugblikken op het al afgelegde traject. Een mentor zal nooit de plaats innemen van de experten, coaches en dagelijkse entourage van de sporter. Maar af en toe zijn er zaken die moeilijker bespreekbaar zijn. Een mentor kan dan vanuit een vertrouwensrelatie een neutraal klankbord voor die sporter zijn. Dan staat de persoon centraal en niet de resultaten.”

“Ook bedrijven hebben soms nood aan een extern klankbord. Dat zien we bij de bedrijven die we al begeleid hebben. De impact is vooralsnog moeilijk te meten. Maar het is niet omdat je het niet kan meten, dat het niet belangrijk is. Wij zijn ervan overtuigd dat mentorschap absoluut zijn waarde heeft. Niet enkel voor de persoonlijke ontwikkeling van de werknemers, maar ook voor de positieve uitstraling van het bedrijf. Gelukkige werknemers zijn bovendien minder vaak afwezig en presteren beter. Bedrijfsleiders hebben er dus alle belang bij om te investeren in hun welzijn. Met Assists willen we daar graag aan bijdragen.”

Herkenbare voorbeelden

Hoe geef je die principes en ideeën dan vorm in een boek? “Het is echt een gezamenlijk werkstuk geworden. Matthias zorgde voor de wetenschappelijke onderbouw. En Sabine heeft niet alleen veel ervaring als topsporter, maar ook als mentor van Kim Clijsters. Toen ik haar ontmoette was er meteen een klik. Ook zij voelde de nood om kennis door te geven. Ze zei me letterlijk dat ze die ervaring ‘niet in haar schuif wou laten zitten’. Daar gaat het ons om: ervaring op een goede manier doorgeven. Daarbij werden we goed begeleid door Filip Dewulf, nog zo’n ex-topsporter met een pak ervaring én een goede pen.”

“In het boek beschrijven we de verschillende rollen van de mentor en de spanningsvelden die je als sporter of ondernemer ervaart. Bijvoorbeeld moed versus angst. Of data versus gevoel. Geen enkel aspect is op zich slecht. Een beetje angst is soms nodig om te voorkomen dat je roekeloos wordt. Het gaat altijd om het evenwicht. Over die spanningsvelden kan je het dan in het mentorschap hebben. In het boek doen we dat aan de hand van getuigenissen van ex-sporters als Sep Vanmarcke en Félix Denayer. Zien dat ook deze toppers hetzelfde hebben meegemaakt, inspireert en laat mensen reflecteren over zichzelf. Het zorgt voor herkenning en geruststelling.”

Ann Wauters: “Vanuit mijn eigen ervaring breng ik een krachtig en positief verhaal over de parallellen tussen sport en business.”

Impact maken

Is dit dan wat ze altijd al wilde doen? “Absoluut, ik wil iets terug geven voor alles wat ik zelf heb mogen ontvangen. Al tijdens mijn carrière gaf ik keynotes. Maar later ging ik nadenken over wat ik wilde betekenen, wat ik wilde nalaten. Sport heeft me zo veel gegeven, dat ik ook iets wilde teruggeven. Het klinkt wat cheesy, maar zo is het wel. En ik wilde bovendien niet zomaar iets doen. Het moet leuk zijn, impact hebben en er moet een business inzitten. Dat is dan weer de gedrevenheid als ex-sporter die naar boven komt.” (lacht)

Zien we Ann Wauters dan nooit meer terug naast het basketveld? “Op dit moment in mijn leven is het hoofdstuk sportcoach afgesloten. Ik heb ervan geproefd, ik vond het heel leuk en erg leerzaam. Tegelijk vind ik het ook nodig om wat afstand te nemen. Dus wil ik nu eerst dingen doen die me verrijken op andere gebieden. Daarom ben ik zo blij met Assists. In 2024 hebben we veel werk achter de schermen gedaan, alles inhoudelijk op punt gezet en enkele pilootprojecten gedaan. In 2025 willen we volop naar buiten komen om onze boodschap verder te verspreiden. Ik kijk dus al heel erg uit naar het UNIZO TOPseminar.”

Ik wil nu iets terug geven voor alles wat ik tijdens mijn carrière zelf heb mogen ontvangen.

Ann Wauters
De kracht van mentorschap

Niemand heeft succes bereikt zonder de begeleiding van een vertrouwde mentor. Mentorschap is daarom essentieel voor elke succesvolle carrière. Het draait om meer dan individuele groei: het gaat om kansen geven, elkaar helpen en maatschappelijke verbinding.

Ook in de bedrijfswereld staan jonge professionals voor grote uitdagingen, vaak gefocust op meetbare resultaten. Mentorschap biedt een tegengif voor individualisme en inspireert om samen te groeien en plezier te vinden. Met inzichten uit de topsport biedt het een unieke invalshoek voor het omgaan met emoties en het vinden van balans tussen talent en competentie op de werkvloer.

Mentorschap is niet nieuw. Het bestond al in de oudheid. De Griekse held Odysseus vertrouwde de opvoeding van zijn zoon Telemachus toe aan zijn raadgever en vriend Mentor. Hij was het die het woord zijn algemene betekenis gaf. Vandaag kent iedereen kent het begrip, vaak zonder te weten wat het concreet betekent.

Het boek Assists schept duidelijkheid en maakt mentorschap concreet aan de hand van praktische voorbeelden uit de sportwereld. Het is bedoeld voor mentoren: in de sport, het bedrijfsleven of elders. Het is een praktisch handboek om met mentorschap aan de slag te gaan.

Mentorschap is een vorm van altruïsme die steeds belangrijker wordt in een maatschappij waar individualisme vaak hoogtij viert.

Ann Wauters
Schrijf je in voor UNIZO Topseminar 2025

De succesformule komt terug! Schrijf je nu in voor Topseminar 2025 op 3/12/2025 in ICC Gent en neem de tien managementboeken in een trolley gratis mee naar huis.

Ik schrijf me in