Tot 10.000 euro subsidie voor jouw Werkbaarheidsproject
Het Departement Werk en Sociale Economie biedt nog tot eind 2022 de mogelijkheid om een werkbaarheidsproject in te dienen. Daarbij wordt de factuur van een erkende externe procesbegeleider voor 60% gesubsidieerd met een maximumbedrag van 10.000 euro subsidie. Een project mag lopen over 1 jaar vanaf het moment van aanvraag.
- Misschien dienen werknemers in jouw organisatie flexibeler te zijn/worden door de coronacrisis en zijn er jobwijzigingen nodig?
- Misschien kunnen jouw medewerkers (al dan niet aan het telewerken) een energieboost gebruiken door met mekaar te verbinden en daarin professioneel ondersteund te worden door sessies rond veerkracht, zelfzorg of door individuele gesprekken die uitmonden in een actieplan…?
- Misschien zijn het net de leidinggevenden die extra ondersteuning in hun leiderschap kunnen gebruiken?
- Misschien wil je de kracht die aanwezig is in jouw organisatie benutten om samen een gedragen toekomstplan uit te tekenen?
- Misschien werk je al heel hard en is het nu tijd om slimmer te gaan werken?
- Misschien heb je andere noden of plannen die verband houden met de coronacrisis dan wel met werkbaar werk en die in dit kader kunnen passen?
Goede voorbeelden van bedrijven die gebruik maakten van de subsidie
Een professionele wasserij kampte tijdens de coronaperiode met veel economische werkloosheid en de motivatie van de medewerkers was danig achteruitgegaan. Het bedrijf organiseerde voor zijn 24 werknemers 4 focusgroepen, waarbij een extern organisatiepsychologe hen mondeling bevroeg naar sterktes en verbeterpunten alsook mogelijke actiesporen naar reorganisatie, opleiding en ondersteuning. Bij de terugkoppeling naar de directie, werden quick wins direct uitgevoerd. Verder werden er een aantal rollen herverdeeld, staan er nog ergonomische verbeteringen op stapel en werd er een opleidingsplan uitgewerkt. Ook is er de afspraak om kwartaalvergaderingen met het personeel te houden. Daarnaast werden acties gekaderd in het ABC-model van motivatie (autonomie x betrokkenheid x competentie).
Een ander voorbeeld: een klein textielbedrijf diende een werkbaarheidsproject in waarbij de nadruk eerder op verbindende communicatie lag. Ze organiseerden workshops rond dat thema. Tegelijk werd de communicatie op de werkvloer versterkt door de organisatie van maandelijkse werkvergaderingen, waarbij er geleidelijk aan meer verantwoordelijkheid genomen werd door de ploegleider en de medewerkers. Ook was er meer afstemming, waardoor het begrip voor en het vertrouwen in het management toenam.
Vragen of meer info?
Stuur een mail naar patrick.buteneers@unizo.be