UNIZO Dendermonde stelt prioriteiten voor ondernemersvriendelijk beleid voor
De lokale verkiezingen van oktober 2024 zijn achter de schermen al in volle voorbereiding. Ook voor UNIZO Dendermonde is de tijd rijp om enkele suggesties te doen voor een ondernemersvriendelijk beleid in Dendermonde. Het UNIZO-bestuur heeft in samenspraak met haar leden zes bevattelijke prioriteiten bepaald en zal ervoor ijveren dat die worden aangepakt door het volgende gemeentebestuur.
De zes prioriteiten waar UNIZO Dendermonde de nadruk op legt zijn:
Verwelkom nieuwe ondernemers
Zet een actief welkomstbeleid op touw in samenwerking met UNIZO naar pre-starters en starters toe. Doe dit naar analogie van de verwelkoming van nieuwe inwoners. UNIZO Dendermonde heeft hier in het verleden het initiatief genomen en dit werd fel gesmaakt.
(Pre)Starters en start-ups zijn de werkgevers van morgen en verdienen de beste ondersteuning. Starters laten kennismaken met de werking en ondersteuning van de stadsdiensten en het faciliteren van netwerken onderling met andere ondernemers kan hen een vliegende en duurzame opstart geven. UNIZO kan zijn netwerk en expertise ter beschikking stellen inzake coaching, begeleiding en advies verlenen betreffende welke formaliteiten dienen te worden afgewerkt bij de (op)start van een onderneming (KBO, financieel plan, sociaal secretariaat, vennootschapsvorm,…).
Een mobiliteitsplan, meer op maat van de verschillende handelskernen
Werk een mobiliteits- en parkeerproject uit op maat van de verschillende handelskernen in de stad, waarbij vlotte bereikbaarheid en voldoende parking in de verschillende handelskernen cruciaal zijn. De auto blijft nog steeds een populair vervoersmiddel. Maar voorzie ook voldoende alternatieven in het kader van multimodaliteit (shop en go, fietsenstalling, combinatie openbaar vervoer,…).
We vragen dat er in de volgende legislatuur een doorbraak komt in het dossier van de N41 en dat ondernemers worden gehoord bij een heraanleg van belangrijke handelskernen zoals Sint-Gillis.
Meer pragmatiek in bouwvoorschriften
Bouw genoeg souplesse in inzake bouwvoorschriften. Vandaag zijn de regels te star en niet pragmatisch. Inbreiding, verweving van functies, bedrijvige kernen vereisen een vernieuwd ruimtelijk kader. Stel daarom een werkgroep samen met professionals en lokale ondernemers rond duurzaam bouwen.
Koop als stad maximaal lokaal
Maak het niet vrijblijvend maar sturend. Aan de hand van een intern stadscharter worden de verschillende aankoopcentrales en -diensten begeleid en gecoacht in het beter bekend maken van lokale aanbestedingen. Lokale aanbestedingen worden uitgeschreven met steeds de lokale en regionale economie in het achterhoofd. Zo bouwt de stad actief mee aan de lokale welvaart en jobcreatie. Lokale bedrijven krijgen meer kansen indien aanbestedingen worden opgesplitst, een ecologische voetafdruk of servicecomponent wordt ingebouwd. Maak voor het bekend maken van de aanbestedingen gebruik van de regioleverancier.
Meer ruimte voor ondernemen
Maak de bestaande industriezones (Hoogveld,…) future proof. Een nieuw regelgevend kader (in samenwerking met DDS) dringt zich op. Vandaag worden de regels door de bedrijven als zeer star aanzien en vormen deze een rem op verdere ontwikkelingen. Nieuwe kansen van samenwerking, uitbreiding,… worden daardoor niet of onvoldoende opgenomen. Een taskforce die de voorwaarden herbekijkt in functie van de uitdagingen van de bedrijven van de toekomst dringt zich op.
Betere dienstverlening voor ondernemers
Een ondernemersvriendelijk, oplossingsgericht en meedenkend ambtenarenapparaat is een noodzakelijke voorwaarde voor een welvarende stad. Ambtenaren (civil servants) en ondernemers zijn partners om samen de welvaart in de stad mee vorm te geven en kunnen mekaar versterken. Inlevingsstages, korte communicatielijnen, opbouwende feedback en een aanpak op maat kunnen de twee werelden dichter bij mekaar brengen. UNIZO wil hierbij de volgende zes jaar opnieuw de onmisbare partner zijn van de stad.