Ondernemers die muziek afspelen in hun handels- of horecazaak zaak, hebben daar een licentie voor nodig van Unisono (die sinds 1 januari 2020 de Sabam-factuur combineert met de factuur voor de billijke vergoeding).  Ook fitness- en sportzalen, contactberoepen, foorkramers, … vallen onder die regeling. Heel wat sectoren dus die de afgelopen maanden verplicht moesten sluiten door COVID-19. Het was (of is er nog steeds) muisstil en toch zullen zij binnenkort een factuur ontvangen voor het afspelen van muziek. Om je een idee te geven: voor een winkel met een oppervlakte van 850 m² bedragen de kosten zo’n 1.000 euro per jaar. 

Voor 2020 was er de mogelijkheid om 1 maand korting te verkrijgen voor horeca-en handelszaken bij de betaling van die licentie (enkel op het Sabam-luik weliswaar). Ook voor taxi's en autocars werd een korting voorzien. Een korting die er gekomen is via UNIZO.  Maar: noch voor de tweede lockdown in het najaar van 2020, noch voor 2021 kwam er een nieuwe aanpassing, ondanks het feit dat belangrijke sectoren nog steeds gesloten zijn of nagenoeg geen omzet genereren omdat er geen klanten zijn. 

Al drie maanden gebeurt er niets! 

UNIZO vraagt al sinds het begin van de tweede lockdown om een nieuwe aanpassing voor de getroffen sectoren. Op 3 december ontving de bevoegde minister, Pierre-Yves Dermagne, de Unisono-partijen. Vorige week werd de problematiek ook aangekaart in het federaal parlement. Maar telkens volgt het antwoord dat dit binnen de regering verder bekeken wordt. Inmiddels zijn we februari 2021, is er nog steeds geen beslissing genomen en ontvangen vele ondernemers een nieuwe factuur voor 2021. 

Muziek betalen voor een gesloten, lege zaak... 

Sinds januari worden de facturen verstuurd. “Daarom brengen we via een filmpje op sociale media met beatboxer FootboxG de problematiek terug onder de aandacht van de beleidsmakers. Indien er op korte termijn geen oplossing komt, dan zullen ondernemers hardere actie voeren, zoals het protesteren van de ontvangen facturen of het opzeggen van de licenties door ganse sectoren die getroffen zijn”, stelt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg. “Wij dringen met UNIZO dus aan op een snelle beslissing en pleiten enerzijds voor uitstel van betaling van je muziekfactuur zolang de coronacrisis loopt (al vervallen de eerste facturen al midden februari). Anderzijds vragen we een kwijtschelding voor 2020 en 2021 voor alle getroffen sectoren, waaronder horeca, fitness- en sportzalen, foorkramers, kapperszaken en schoonheidssalons.” 

Ondernemers die vragen hebben over hun Unisono-factuur, kunnen terecht bij een adviseur van de UNIZO Ondernemerslijn op 02 21 22 678.