UNIZO en HR-dienstengroep Liantis verkiezen Anthe Coppens tot
'Jobstudent van het Jaar'
Op haar huidige werkplek, Gelateria Julietta te Mechelen, ontving jobstudent Anthe Coppens (17) vandaag de award ‘Jobstudent van het Jaar’ uit handen van Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO en Gerd Van Bergen, regiomanager bij hr-dienstengroep Liantis. Daarbovenop kreeg ze nog een mooi bedrag van 1.500 euro.
Anthe werd door een jury geselecteerd uit een reeks van inzendingen van werkgevers. Met de verkiezing willen UNIZO en Liantis het belang van jobstudenten voor onze economie benadrukken en aantonen dat het huidige soepele tewerkstellingsstatuut voor jobstudenten vruchten afwerpt. Deze keer met de klemtoon dat ook wie wegens een beperking mogelijk moeilijker de weg naar de arbeidsmarkt vindt, via een studentenjob wel die belangrijke eerste ervaring kan opdoen.
2023 was opnieuw een recordjaar wat betreft het aantal actieve studenten en het aantal werkgevers en ook de nieuwe Liantis-cijfers van juli 2024 toont opnieuw een groei. UNIZO uit wel haar bezorgdheid omdat de uitbreiding naar 600 uur studentenarbeid nog steeds niet is verankerd in de wetgeving. Bovendien dreigt door de FLA studentenarbeid in de toekomst administratief bijzonder complex te worden.
Anthe Coppens is Jobstudent van het Jaar
Anthe is 17 en werkt al meer dan een jaar bij Gelateria Julietta te Mechelen. De medewerkers, vaste krachten en jobstudenten, zijn hier allen mensen die door een beperking in de reguliere arbeidsmarkt moeilijker aan een job kunnen geraken. Anthe zelf heeft ook een grote afstand tot de arbeidsmarkt omwille van haar beperking. Nog voor de opening van de zaak kwam ze zelf solliciteren, en werd zo als eerste jobstudent aangeworven. Intussen trommelde ze binnen haar netwerk meer dan tien andere jongeren op die dankzij haar ook hun eerste stap als jobstudent hebben gezet.
“Toen Anthe kwam solliciteren volgde ze les het buitengewoon onderwijs. Omdat ze had gehoord dat wij op zoek waren naar mensen met een beperking die graag in het reguliere arbeidscircuit willen werken, nam ze zelf contact met ons op en solliciteerde ze spontaan. Ze enthousiasmeerde daarna nog de helft van de klas om ook bij ons te komen werken”, zegt zaakvoerster Elise Peeters. “Anthe is ook heel erg gegroeid in de periode dat ze bij ons werkt. Ze werkt zeer zelfstandig en ze is steeds paraat om in te springen. We zijn zeer trots op haar evolutie.”
“De winnares van dit jaar toont aan dat ook wie het moeilijker heeft op de arbeidsmarkt, als jobstudent aan de slag kan. Doorslaggevend voor de jury was dat ze zelfs anderen warm maakt om hetzelfde te doen. Daarmee verricht ze fantastisch werk, want werken als jobstudent is een belangrijke eerste stap om later de arbeidsmarkt te betreden”, zegt UNIZO-topman Danny Van Assche.
De meest recente cijfers bewijzen dat er nog werk aan de winkel is om meer mensen met een beperking naar de arbeidsmarkt te begeleiden. De Vlaamse werkzaamheidsgraad van personen met handicap, aandoening of ziekte in 2023 was 47%, ten opzichte van algemene werkzaamheidsgraad van 77 %. Van alle werkzoekenden in 2023 had gemiddeld 17 %, bijna een op vijf, een arbeidsbeperking.
“De war for talent heerst nog steeds”, stelt Gerd Van Bergen, regiomanager bij hr-dienstengroep Liantis. “Het is voor werkgevers niet altijd makkelijk om vaste werkkrachten te vinden. Maar jobstudenten aantrekken, blijkt eveneens niet altijd eenvoudig. We zien hier dat deze Mechelse werkgever op dat vlak mensen kansen wil geven. Ondertussen kan de jobstudente al vroeg haar weg zoeken op de arbeidsmarkt en horen we dat ze helemaal openbloeit en een echte meerwaarde betekent voor de zaak. Een mooi, inclusief verhaal en voor ons dan ook een terechte winnares!”
600 uren verankeren, fiscaal plafond optrekken en administratieve hel vermijden
Vanaf 2023 is de maximumgrens voor studentenarbeid opgetrokken van 475 naar 600 uur per jaar. Deze uitbreiding geldt slechts voor twee jaar dus loopt dit jaar ten einde. UNIZO wil dat deze 600 uren snel worden verankerd in de wetgeving, zoniet dreigt er onzekerheid bij de bedrijven. Daarbij moet het maximumbedrag dat studenten kunnen verdienen om fiscaal ten laste te blijven van de ouders minstens worden verhoogd, of zelfs geschrapt zoals werd voorgesteld in de supernota.
En er loert nog een probleem om de hoek. Tegen 30 november moeten alle ondernemers in principe met terugwerkende kracht de FLA (Federal Learning Account) invullen, een online registratietool waarin alle opleidingen aangeboden aan elke werknemer van alle Belgische ondernemingen moeten worden geregistreerd.
UNIZO wil deze administratieve draak afgeschaft zien. Ook voor wie (alleen) met jobstudenten werkt, zal er extra rompslomp zijn. Alle opleidingen moeten geregistreerd worden, zowel formele als informele. Dus wanneer een jobstudent uitleg krijgt over de werking van de kassa, de veiligheidsinstructies, de hygiëneregels, hoe hij een transpallet moet gebruiken, hoe rekken gevuld moeten worden rekening houdend met de vervaldatum van producten, waar hij materiaal kan vinden, … dan moet men dat in principe allemaal registreren. “Dit heeft nul meerwaarde. De onderhandelingspartijen hadden onze vraag om intrekking van de tool reeds gevolgd. We hopen dat hij effectief verdwijnt”, zegt Danny Van Assche.
Cijfers: Records worden weer verbroken
- Volgens de recente RSZ-cijfers waren er in 2023 632.672 studenten actief. Daarmee doen we beter dat het recordaantal van 2022 (626.733). Ook het record voor het aantal werkgevers sneuvelt, van 71.752 in 2022 naar 72.617 in 2023. Op vijf jaar tijd steeg zowel het aantal studenten als het aantal werkgevers met studentenjobs met 16%.
- Studenten presteren ook alsmaar meer uren. Gemiddeld werkte een student 216 uren in 2023. Vijf jaar geleden, in 2018, waren her er nog 180. Op vijf jaar is er dus gemiddeld een werkweek extra bijgekomen, in totaal goed voor bijna 6 weken studentenarbeid.
- Kijken we naar de verdere verdeling, dan zien we dat een derde van de studenten onder de honderd uren blijft, een kwart werkt tussen de 100 en 200 uren, nog eens een derde tussen 200 en 475 uren en 11 procent werkt meer dan 575 uur en behaalt of benadert dus het maximum van 600 uren.
- Studenten werken ook veel meer het jaar door. Bijna 1 op 3 werkt ook buiten de vakantieperiodes, tien jaar geleden was dit slechts 14%.
- Van alle studentenjobs waarvan de RSZ weet in welke sector ze werden gepresteerd, zijn dé sectoren bij uitstek de horeca (aandeel van 33%) en de handel (23,5%). Deze twee sectoren vertegenwoordigen dus meer dan de helft van de studentenjobs. Op de derde plaats staat ‘menselijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening’ met een aandeel van 15%. Dan denken we aan rusthuizen en ziekenhuizen.
- Uit cijfers van hr-dienstengroep Liantis blijkt dat 28,2% van de werkgevers in de afgelopen maand juli – niet meteen een topmaand op het vlak van weer – jobstudenten inschakelde. Als ze jobstudenten inschakelden, waren er dat gemiddeld 4,3. Dat is opnieuw een lichte stijging ten opzichte van dezelfde maand in 2023. Ook 2024 lijkt dus opnieuw een topjaar te worden!