De lokale verkiezingen van oktober 2024 zijn achter de schermen al in volle voorbereiding. Ook voor UNIZO Evergem is de tijd rijp om enkele suggesties te doen voor een ondernemersvriendelijk beleid in Evergem. Het UNIZO-bestuur heeft in samenspraak met haar leden vijf bevattelijke prioriteiten bepaald en zal ervoor ijveren dat die worden aangepakt door het volgende gemeentebestuur.  

De vijf prioriteiten waar UNIZO Evergem de nadruk op legt zijn:  

De gemeentediensten moeten snel en zonder afspraak te raadplegen zijn 

Ondernemers geven aan dat de gemeentediensten nu vaak moeilijk bereikbaar zijn. De wachttijden om een afspraak te maken lopen op, bovendien is een afspraak maken in veel gevallen ook verplicht. Stel een nulmeting op en evalueer de wachttijden voor ondernemers. Een oplossing kan liggen in het versterken van de functie van de ambtenaar lokale economie die de verbindingspersoon is tussen de ondernemer en de gemeentediensten. Zorg er ook voor dat voorafgaandelijke adviezen en besprekingen (omgevingsvergunning, uitbatingsvergunning, ...) meer rechtszekerheid en duidelijkheid bieden.  

Overleg met de ondernemers 

De Adviesraad Lokale Economie werkt momenteel goed. Men dient erover te waken dat ook bij dringende zaken tijdig advies gevraagd wordt. Dit adviesorgaan moet blijven dienen als een klankbord voor het beleid. Initiatieven als Bedrijfsmail zijn goed om ondernemers snel en gericht op de hoogte te brengen. 

Voorzie meer ruimte om te ondernemen 

Een uitbreiding van de kmo-zones is essentieel want er zijn lokale bedrijventerreinen te kort. UNIZO vraagt om ook creatieve oplossingen te zoeken om tegemoet te komen aan de grote nood. Dat kan gaan van het aanpassen van bestaande (oudere) bedrijventerreinen naar de huidige normen waarbij uitbreiding in de hoogte een mogelijkheid is. Zorg ook voor een inventaris van leegstaande (industriële) gebouwen en gronden die door de ondernemer met ruimtevraag makkelijk te consulteren valt. Geef lokale ondernemers voorrang bij uitbreiding van de kmo-zones.  

Om de industriegronden betaalbaar te houden voor de Evergemse ondernemers, zou het goed zijn om de zware lasten die opgelegd worden, vooral de verplichting van het parkmanagement en het voorkooprecht opgenomen in de verkoopakte door de intercommunale, te beperken.  

Wegenwerken? Informeer en betrek ondernemers ruim op voorhand 

Zet in op het tijdig informeren en betrekken van ondernemers bij openbare werken en evenementen. Door dit tijdig te doen, zullen ondernemers input geven over de timing en eventuele ongewenste effecten. Zorg voor duidelijke signalisatie, ook bij wegenwerken en evenementen. Stem ook af met andere wegbeheerders als er werken op het Evergems grondgebied plaatsvinden. 

De belangrijke werken aan het kruispunt Zeeschipstraat-Evergemsesteenweg zullen gedurende een lange periode een grote impact hebben op de mobiliteit in Evergem. Zorg er als gemeente voor dat er voldoende gecommuniceerd wordt en ondersteun de ondernemers indien nodig. 

Herbekijk ook de tonnagebeperkingen die er momenteel in Evergem zijn, deze zijn moeilijk werkbaar voor de ondernemers. 

Ondersteun ondernemers om de vacatures in te vullen 

Voorzie in de beleidsnota ruimte om samen met UNIZO en de lokale ondernemers (ALE) lokale jobbeurzen en bedrijfsbezoeken te organiseren waarbij lokale ondernemingen hun nabijheid als troef kunnen uitspelen. Verzamel ook vacatures en verspreid deze, onder andere via de site van de gemeente. 

Werk samen met lokale opleidingspartners, waaronder de VDAB, Syntra en CVO’s om lokale knelpunten gericht aan te pakken. 

Lees meer over UNIZO Evergem

Lees meer over UNIZO komt op