De lokale verkiezingen van oktober 2024 zijn achter de schermen al in volle voorbereiding. Ook voor UNIZO Groot-Haaltert is de tijd rijp om enkele suggesties te doen voor een ondernemersvriendelijk beleid in Haaltert.  Het UNIZO-bestuur heeft in samenspraak met haar leden vijf bevattelijke prioriteiten bepaald en zal ervoor ijveren dat die worden aangepakt door het volgende gemeentebestuur.  

De vijf prioriteiten waar UNIZO Haaltert de nadruk op legt zijn:  

1. De werking van de overlegorganen is aan een dringende update toe. 

Het is nodig om de Adviesraad Middenstand om te vormen tot een Raad Lokale Economie. Het is nodig om een aantal zaken te veranderen: samenstelling en verkiezing van de leden, hou rekening met de representativiteit, aanwezigheid van de leden, communicatie van de acties, voorzie een realistisch werkingsbudget, verbeter de samenwerking met het gemeentebestuur en voldoende vooruitplannen. We vragen ook aan het gemeentebestuur dat als er afgeweken wordt van de adviezen van de raad, dat dit dan ook gemotiveerd gebeurt. 

2. Geen bijkomende belastingen in Haaltert in de volgende legislatuur. 

Ondernemers zijn tevreden dat er geen wildgroei aan belastingen is in Haaltert. We vragen om geen extra belastingen in te voeren en deze ook niet te verhogen. De onroerende voorheffing ligt met 940 opcentiemen wel boven het Vlaamse gemiddelde.  

3. Koop maximaal lokaal bij overheidsopdrachten.  

Wanneer lokale ondernemers de kans krijgen goederen en diensten te leveren aan hun gemeente of stad versterkt dat de lokale economie én het sociaal weefsel. 

Lokaal verankerde ondernemers geven namelijk heel wat terug aan Haaltert: ze betalen hier belastingen, investeren hier, consumeren hier, bieden leerlingen stage- en leermogelijkheden, creëren hier stabiele tewerkstelling en sponsoren ook het sociaal-cultureel leven van Haaltert. Lokaal kopen is belangrijk voor de lokale gemeenschap, en de gemeente geeft hier best het goede voorbeeld. 

Zorg ervoor dat overheidsopdrachten helder gecommuniceerd worden aan de lokale ondernemers, zorg voor een transparante gunning, maak gebruik van Regioleverancier om overheidsopdrachten aan te kondigen en organiseer een sessie “Zakendoen met de Gemeente” in samenwerking met UNIZO.  

4. Realiseer in de volgende legislatuur een bijkomende KMO-zone in Haaltert. 

Zorg ervoor dat ondernemers ook units kunnen kopen. 

5. Haaltert heeft nood aan een parkeerbeleid 

In de volgende legislatuur moet een parkeerplan worden uitgewerkt waarbij er rekening gehouden wordt met de verschillende noden van ondernemers, klanten, werknemers en bewoners. We vragen om de blauwe zone terug in te voeren of om onder andere kortparkeerplaatsen in te voeren. Stem het parkeer- en mobiliteitsbeleid ook voldoende af met de andere wegbeheerders, zodat er een vlotte en integrale aanpak komt. Vergeet hierbij de participatie met de verschillende stakeholders niet.