De lokale verkiezingen van oktober 2024 zijn achter de schermen al in volle voorbereiding. Ook voor UNIZO Kruisem is de tijd rijp om enkele suggesties te doen voor een ondernemersvriendelijk beleid in Kruisem. Het UNIZO-bestuur heeft in samenspraak met haar leden vijf bevattelijke prioriteiten bepaald en zal ervoor ijveren dat die worden aangepakt door het volgende gemeentebestuur.  

De vijf prioriteiten waar UNIZO Kruisem de nadruk op legt zijn:  

Ondersteun ondernemers bij klimaatmaatregelen en de energietransitie door concrete acties 
Ondernemers zijn bereid inspanningen te leveren voor energietransitie maar zien door het bos de bomen niet meer. Het sensibiliseringsproject van Solva en de gemeente moet in 2025 of 2026 worden hernomen. Communicatie rond dit project is zeer belangrijk. Een persoonlijk bezoek bij de ondernemers hoort bij de aanpak van communicatie.  

Ondernemers investeren volop in een elektrisch wagen- en fietspark maar missen publieke, openbare laadinfrastructuur over het hele grondgebied.   

De ondernemers uit Kruisem vinden het een gemiste kans om meer groen naar de kern te krijgen bij de heraanleg van het Nieuw Plein.  

Breng de lokale markt terug naar de markt en betrek de lokale boeren erbij

Koop maximaal lokaal als gemeente 

Een aantal ondernemers uit Kruisem ervaart te weinig aanvragen voor overheidsopdrachten. Leer de ondernemers en hun kernactiviteiten kennen, koop lokaal. Gebruik het platform www.regioleverancier.be, gratis aangeboden aan de gemeenten en ondernemers door UNIZO Oost-Vlaanderen, Provincie Oost-Vlaanderen en de intercommunales.  

Communiceer breder over wegenwerken 

Afhankelijk van de ligging van het bedrijf geven ondernemers aan dat ze op het gebied van communicatie rond wegenwerken ‘heel tevreden’ zijn tot ‘het kan beter’. Na korte bevraging blijkt de communicatie naar de onmiddellijk betrokken ondernemers goed. De ondernemers uit de ruime omgeving ontvingen te weinig informatie. De ondernemers vragen overleg en inspraak in verband met werken. De communicatie rond lokale events laat te wensen over. Een pijnpunt blijft het zwaar verkeer in de dorpskernen Kruishoutem en Zingem.  

Voorzie jaarlijks drie vaste overlegmomenten met ondernemers 

De ondernemers uit Kruisem willen vanaf 2026 minimaal drie vaste overlegmomenten met de schepen en ambtenaar lokale economie. Dit kan onder de vorm van een oprichting van een raad lokale economie of dit kan door regelmatig overleg met afgevaardigden van UNIZO Kruisem. Vanuit de raad lokale economie of vanuit het overleg met UNIZO Kruisem kan een onthaal van (nieuwe) ondernemers georganiseerd worden (cfr onthaal nieuwe bewoners) waarbij ondernemers en politici elkaar leren kennen. 

Ondernemers willen dat er een strategisch plan lokale economie wordt opgemaakt. Dit kan de gemeente betere inzichten doen krijgen in het ondernemerschap in Kruisem.  

Onderzoek uitbreidingsmogelijkheden voor lokale bedrijven binnen de gemeente  

Het is duidelijk dat de lokale ondernemers op zoek zijn naar uitbreidingsmogelijkheden van het bedrijf binnen hun gemeente. Onderzoek de mogelijkheid om bestaande industrieterreinen in de komende legislatuur uit te breiden of aan te passen en focus daarbij op de lokale kmo’s die zich in expansiemodus bevinden. Vergeet hierbij de plaats voor kleinere kmo-units niet. 

Handelaars geven aan dat er al veel gebeurd is bij de vernieuwing van de kern (Kruishoutem) maar dat er weinig rekening gehouden werd met de aantrekkelijkheid voor horeca (zoals ruimere terrassen). De handelaars uit Zingem verwachten eenzelfde vernieuwende beweging in hun kern en hopen dat ze betrokken worden bij het overleg over de heraanleg.   

Elien Vroman, voorzitter van UNIZO Kruisem: “Onze politici zijn zich nu aan het warmlopen voor de verkiezingen van oktober 2024 en dus grijpen we deze kans om aandacht te vragen voor de ondernemers in onze gemeente. Vanuit UNIZO Kruisem geven we met deze vijf prioriteiten duidelijk aan wat een ondernemersvriendelijk beleid volgens ons moet inhouden. Het is nu aan de kandidaten om met onze suggesties aan de slag te gaan én aan de ondernemers om in oktober 2024 ondernemend te gaan stemmen.” 

Lees meer over UNIZO Kruisem

Lees meer over UNIZO komt op