Het is onaanvaardbaar dat winkeliers machteloos staan tegenover de stijgende criminaliteit in hun winkels. De huidige wetgeving beperkt winkeliers in hun mogelijkheden om hun eigendommen te beschermen en creëert een onveilige werkomgeving voor de medewerkers.

De wet schrijft voor dat alleen een bewakingsagent, gespecialiseerd als winkelinspecteur, bevoegd is om de uitgangscontrole uit te voeren. Dit betekent dat je als winkelier geen toestemming heeft om klanten te vragen hun handbagage te openen, zelfs niet als je vermoedt dat er iets gestolen is. De controle door een bewakingsagent is beperkt tot het inspecteren van de goederen die de klant vrijwillig toont, en daarbij een vergelijking maakt met het betalingsbewijs. Het is daarenboven een dure zaak om een bewakingsagent dagelijks in te zetten.

UNIZO en Buurtsuper.be pleiten voor:

- Een aanpassing van de wetgeving: De huidige wetgeving moet worden aangepast om winkeliers toe te staan redelijke maatregelen te nemen om winkeldiefstal te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat winkeliers onder bepaalde voorwaarden toegestaan worden om tassen te controleren.

- Een effectief vervolgingsbeleid: Er dient een effectief vervolgingsbeleid te worden georganiseerd waarbij de zaken niet langer zonder gevolg blijven. Het probleem moet serieus aangepakt worden, zodat daders niet langer de indruk hebben dat ze ongestraft kunnen wegkomen.

- Samenwerking tussen overheid, politie en bedrijven: Er moet een nauwere samenwerking komen tussen de overheid, de politie en bedrijven om winkeldiefstal te bestrijden.

Wil jij de petitie mee ondersteunen?

Teken de petitie tegen winkeldiefstal