UNIZO roept steden en gemeenten op om tijdig met de lokale ondernemers te communiceren bij openbare werken.
Openbare werken, het blijft een heikel punt voor alle steden en gemeenten. Met de verkiezingen in aantocht worden er traditioneel nog snel veel wegenwerken uitgevoerd in opdracht van steden en gemeenten. Neem daarbij de vele werken in opdracht van de nutsmaatschappijen die werden uitgesteld tijdens de corona- periode en je krijgt een wildgroei aan (last-minute) wegenwerken.
Te vaak wordt hier niet of zeer laat rond gecommuniceerd. Wordt er wel gecommuniceerd dan valt het op dat de communicatie soms enkel geconcentreerd wordt op die ondernemers binnen retail of HORECA. Andere ondernemers lijken wel op magische wijze vrijgesteld te zijn van de gevolgen van deze werken. Dit leidt maar al te vaak tot klachten bij ons.
Mobiliteit en omgaan met wegenwerken heeft daarom een plek gekregen in ons ‘KRACHTWERK’ memorandum. Onze voorstellen:
- Blijf als overheid voldoende aandachtig voor de impact van wegenwerken op ondernemingen.
- Beperk de hinderpremie niet tot een premie voor ondernemers in de werfzone, maar breid deze uit tot de hinderzone.
- Bekijk de hinderpremie op niveau van de vestiging, in plaats van op ondernemingsniveau.
- Breid de lijst van in aanmerking komende NACE-codes uit.
- Pas de communicatietermijn in de “Code voor infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen” aan zodat informatie rond wegenwerken langer dan 48u op voorhand dient te worden gecommuniceerd aan de betrokken ondernemers en omwonenden.
Wat kan je als ondernemer zelf doen wanneer je geconfronteerd wordt met wegenwerken:
- Probeer als ondernemer/lokale ondernemersvereniging vinger aan de pols te houden zodat je ruim op voorhand weet dat er werken zijn.
- Eis je plek op tijdens de werkvergaderingen. Representatie vanuit de ondernemers zorgt ervoor dat er met een andere blik naar fasering wordt gekeken.
- Communiceer helder en duidelijk naar je klanten dat je nog wél bereikbaar bent en op welke manier ze bij jou geraken.
- Ben je voor lange tijd niet meer bereikbaar? Denk dan na over alternatieven zoals tijdelijke elders een pop-up opzetten, meer inzetten online verkoop of tijdelijk een extra leverservice opzetten.
- Bekijk samen met je collega-ondernemers welke initiatieven je kan opzetten om je klanten tijdens de werken nog steeds naar het centrum te halen: ludieke win-actie, koffiekoeken op de werf,…
- Bekijk of je recht hebt op een eenmalige hinderpremie van €2.000 of eventueel een sluitingspremie van €80. Meer info en voorwaarden kan je hier terugvinden: Hinderpremie bij openbare werken | Vlaanderen.be
Bij twijfel kan je steeds terecht bij onze studiedienst op het nummer 02 21 22 678 of mailen naar karo.janssens@unizo.be
Deze en andere voorstellen uit ons KRACHTWERK memorandum kunnen jullie terugvinden op deze pagina: Krachtwerk | UNIZO