UNIZO-topman Danny Van Assche: "Behoud en toepassing loonwet meer dan ooit noodzakelijk!"
Nu onze loonkostenhandicap ten opzichte van onze buurlanden dit jaar dreigt uit te komen op (minstens) 1,2%, roept UNIZO op tot dringend overleg met de regering en de sociale partners. De huidige situatie toont volgens UNIZO meer dan ooit aan hoe belangrijk de loonwet is. Die bepaalt onder meer dat de loonkostenhandicap automatisch in mindering wordt gebracht vande maximaal beschikbare loonmarge voor de volgende periode, dus voor 2023-2024.
Halverwege de huidige loonnorm-periode (2021-2022) blijken de initiële indexatieverwachtingen voor 2002 ferm te zijn onderschat. De berekeningen van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) gingen namelijk uit van 1,7% indexatie, terwijl dat cijfers met de huidige kennis van zaken volgens de Nationale Bank (publicatie december 2021) zou uitkomen op 4,2%. Het Federaal Planbureau (publicatie februari 2022) spreekt hier zelfs van 4,8% voor 2022. Telkens meer dan een verdubbeling. Onder andere de hoge inflatie van de energieprijzen speelt hierin een rol. Daar bovenop komt de krapte op de arbeidsmarkt die eveneens onze loonkostenhandicap ten opzichte van de referentielanden doet toenemen.
"Goed zij dank is er de loonwet", reageert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. "Zonder die wet zou de situatie nog veel dramatischer zijn. Het behoud en de toepassing ervan zijn dus levensnoodzakelijk. We willen nu zo snel mogelijk aan tafel gaan met de regering en de sociale partners."