Op dit ogenblik is nog amper één derde van alle zelfstandige en kmo-bedrijven in Oost-Vlaanderen volledig open en actief. Dat blijkt uit een zonet afgeronde bevraging van UNIZO daarover. "Dit zegt heel veel over de enorme impact van de coronacrisis op onze ondernemers en de economie", aldus Jos Vermeiren, gedelegeerd bestuurder van UNIZO Oost-Vlaanderen. Zes op tien kmo's rekenen er op dat ze nog deze maand of ten laatste begin mei hun activiteiten opnieuw kunnen opstarten.

30% van de zelfstandige en kmo-bedrijven in de UNIZO-enquête werd verplicht volledig gesloten door de overheid. Voor een andere 12% geldt dat ze van de overheid enkel nog de meest dringende interventies mogen uitvoeren. 11% besloot zelf tot een volledige sluiting, na het wegvallen van klanten en business. Nog eens 17% koos om gelijkaardige redenen voor een gedeeltelijke sluiting. Rest nog amper 30% van de kmo-bedrijven die nog volop actief zijn. "Een situatie die voor niemand lang houdbaar is. Mits het in acht nemen van de veiligheidsvoorschriften en de social distancing, kunnen en willen bedrijven snel terug opstarten” zegt Jos Vermeiren.

Veel ondernemers willen graag hun zaak terug openen, maar er is nog veel onduidelijkheid wanneer dit zal kunnen. Slechts 20% van de ondernemers verwacht (of rekent er in elk geval op) om op 20 april terug te kunnen open of de gesloten activiteit terug te kunnen opstarten. De meerderheid houdt rekening met begin mei (39%) om opnieuw volop aan de slag te kunnen. Drie op de tien verwacht dat dit pas later zal zijn (28%). 14% weet voorlopig niet wanneer heropening aan de orde zal zijn.  De huidige situatie en de snelheid waarmee bedrijven verwachten te kunnen heropstarten verschilt wel van sector tot sector, blijkt uit de UNIZO-enquête. Zo verwacht slechts 44% van de horeca-ondernemers dat een heropstart in april of mei zal mogelijk zijn.

De huidige situatie en de snelheid waarmee bedrijven verwachten te kunnen heropstarten verschilt wel van sector tot sector, blijkt uit de nationale UNIZO-enquête. Een overzicht:

  Verplicht gesloten
geheel/gedeeltelijk
Vrijwillig
gesloten
Denkt aan de heropstart in
april of mei
Bouwsector 23,0% 41,5% 73,2%
Detailhandel in voeding 15,2% 23,6% 42,9%
Detailhandel in niet-voeding 90,5% 4,4% 73,1%
Groothandel 25,3% 36,7% 50,0%
Horeca 90,7% 7,4% 43,8%
Vrije beroepen 13,7% 35,2% 65,6%

UNIZO rekent op een duidelijke, stapsgewijze strategie om de heropstart van onze bedrijven zo ordentelijk mogelijk te laten verlopen, rekening houdend met de specificiteit van een aantal sectoren. "We hebben maar één kans om die heropstart op een correcte manier te laten verlopen", waarschuwt Jos Vermeiren van UNIZO Oost-Vlaanderen"Slecht voorbereide 'experimenten' waarbij ondernemingen kort na hun heropstart alweer zouden moeten sluiten, zijn absoluut te vermijden."

Filip Vyverman, zaakvoerder van Nieulandt Recycling in Aalst en voorzitter UNIZO Oost-Vlaanderen: "Wij zijn open voor professionelen, maar verplicht gesloten voor particulieren. Daarom werken we momenteel met een minimumbezetting. We voelen dat onze werknemers en klanten veel goesting hebben om terug aan de slag te gaan. We hopen dat dit in mei zal kunnen. Nu moeten we eerst allemaal ons verstand gebruiken, en hard op de eigen en elkaars gezondheid letten. Daarna zullen we in de mate van het mogelijke alle activiteiten terug opstarten."

Lieven Vanderhaegen, drukker en voorzitter UNIZO Kruisem heeft andere uitdagingen: “We draaien momenteel slechts op halve capaciteit. We hebben ook even volledig moeten sluiten. We hebben van deze periode gebruik gemaakt om een machine te herstellen. Momenteel zien we weinig bestellingen aangezien alle commerciële activiteiten stilgevallen zijn. Daarnaast verzorgen we normaal gezien ook het drukwerk van events en culturele activiteiten. Dit is volledig weggevallen. We zijn in nauw overleg met onze werknemers om terug op te starten van zodra de orders terug binnen komen. Bij ons kan de social distancing makkelijk gerespecteerd worden aangezien de machines ver uit elkaar staan”.

Als lid van de Economic Risk Management Group (ERMG) zal UNIZO mee waken over een doordachte heropstart van onze economische motor.

De enquête werd afgenomen tussen 6 en 8 april met behulp van Checkmarket en werd beantwoord door 452 Oost-Vlaamse ondernemers.

Info: Ondernemers met vragen naar aanleiding van de coronacrisis vinden heel wat informatie op de UNIZO-infopagina www.unizo.be/corona. Ze kunnen ook de klok rond terecht bij de UNIZO Coronalijn, op het nummer 02 21 22 678, via mail ondernemerslijn@unizo.be en via chat (enkel tijdens kantooruren) op www.unizo.be.