Ondernemingen die door nieuwe coronamaatregelen hun omzet fors zien dalen, kunnen voor de periode augustus-september 2020 een Vlaams beschermingsmechanisme aanvragen. Dat heeft de Vlaamse Regering beslist op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits. “Dat de hoogte van het bedrag deze keer bepaald wordt op basis van de omzet van de onderneming is een goede zet”, zegt Wouter Blomme, directeur UNIZO West-Vlaanderen.

De voorbije weken is het aantal corona besmettingen opnieuw gestegen. De Nationale Veiligheidsraad en diverse steden hebben bijkomende veiligheidsmaatregelen genomen. Dat is voelbaar voor heel wat sectoren, zeker voor de eventsector en haar 80.000 medewerkers.

“Maar wij krijgen nog dagelijks schrijnende verhalen binnen van ondernemers die in de kou blijven staan”, gaat Wouter Blomme verder. “Denk maar aan zelfstandige winkeluitbaters in ziekenhuizen. Zij krijgen geen steun meer, maar verkopen amper iets.”

Om ondernemingen te helpen deze economische terugval te overleven, voert Vlaams minister van Economie Hilde Crevits nu een Vlaams beschermingsmechanisme in. Bedrijven die tussen 1 augustus en 30 september 2020 hun omzet met 60% of meer zien dalen in vergelijking met dezelfde periode in 2019 komen daarvoor in aanmerking. Het gaat om ondernemingen die open zijn, met uitzondering van de jaarlijkse sluitingsperiode.

Geen forfaitaire premie

Het steunbedrag bedraagt 7,5% van de omzet tijdens dezelfde periode vorig jaar. Voor het eerst stapt de Vlaamse Regering dus af van forfaitaire premies: “die hebben meer dan hun nut bewezen, maar het is goed dat in deze 2de fase de ondersteuning rekening houdt met de omvang van de onderneming. De ondersteuning wordt zo gerichter”, aldus Wouter Blomme.

Ondernemingen die sinds de start van de coronacrisis nog steeds verplicht gesloten zijn, zoals de discotheken, vallen niet onder het toepassingsgebied van dit beschermingsmechanisme omdat zij nog steeds de dagpremie van 160 euro per dag kunnen krijgen.