De lokale verkiezingen van oktober 2024 zijn in volle voorbereiding. Ook voor UNIZO Zulte is de tijd rijp om enkele suggesties te doen voor een ondernemersvriendelijk beleid in Zulte. Het UNIZO-bestuur heeft in samenspraak met haar leden vijf bevattelijke prioriteiten bepaald en zal ervoor ijveren dat die worden aangepakt door het volgende gemeentebestuur.  

De vijf prioriteiten waar UNIZO Zulte de nadruk op legt zijn:  

Ambtenaar lokale economie is een voltijdse functie en geen gedeelde bevoegdheid  

Voorzie een goede ondersteuning voor de ambtenaar lokale economie zodat hij/zij optimaal diensten aan ondernemers kan verlenen. Zulte kent een ondernemersgraad van 14,4% en telt 1983 ondernemingsnummers. Dit verdient een voltijds ambtenaar lokale economie. Die is belangrijk als aanspreekpunt en noodzakelijk voor een kwalitatieve dienstverlening aan ondernemers. Door hier, in 2026, een voltijdse functie van te maken, kunnen ook de openingsuren van het ondernemersloket worden verruimd.  

De ambtenaar maakt inventarissen op, onder andere over leegstand en braakliggende (industrie/ambacht)-terreinen, stuurt de adviesraad lokale economie aan, maakt bestaande subsidies (Vlaio, Veneco, Zulte, ...) bekend bij de ondernemers, is de verbindingspersoon tussen de verschillende gemeentelijke diensten voor ondernemers, ondersteunt ondernemers bij het aanvragen van vergunningen zoals omgevingsvergunning, ...  

Er liggen ook heel wat mooie kansen in samenwerkingen tussen de gemeente en UNIZO, waarbij UNIZO met steun van de gemeente begeleidingen kan aanbieden om lokale ondernemers te versterken.  

Organiseer een halfjaarlijks overleg met de ondernemers 

UNIZO Zulte vraagt vanaf 2025 een halfjaarlijks overleg met de schepen van economie én de ambtenaar lokale economie. Dat kan dienen als een klankbord voor het beleid. Hierbij gaan de aanwezigen na hoe ze de ondernemers in Zulte kunnen versterken en samenbrengen.  Ook zijn grote werkzaamheden aan de infrastructuur, zoals aan de N43, een vast item. Er is veel bedrijvigheid langs de N43 en deze belangrijke weg kan aantrekkelijker worden gemaakt. Ondernemers willen graag inspraak in de plannen van de heraanleg van de N43. Het is noodzakelijk om bij dergelijke werkzaamheden ook verder te kijken dan de gemeentegrenzen, want ook werven in buurgemeenten en beslissingen op het Vlaamse niveau hebben impact op de circulatie en de bereikbaarheid van Zulte.  

Voorzie een cashautomaat waar je ook geld kan storten, niet enkel afhalen

Cashautomaten zijn niet alleen belangrijk om geld af te halen, maar zijn voor ondernemers ook onontbeerlijk om geld terug te brengen en wisselgeld te krijgen. Zorg dat deze in elke deelgemeente aanwezig, veilig, altijd open en net zijn. Zorg bovendien voor voldoende wisselgeld. Zoek geschikte locaties voor bankautomaten in functie van het aantal handelaars en inwoners. Leg bij een volgende exploitatievergunning op dat er extra beveiliging moet worden voorzien (bv, palen plaatsen).  

Communiceer overheidsopdrachten aan de lokale ondernemers 

Zorg ervoor dat overheidsopdrachten helder gecommuniceerd worden aan de lokale ondernemers, zorg voor een transparante gunning (duidelijke feedback), schrijf de opdrachten op maat van de lokale ondernemers verzamel de adressen van de ondernemers in een database, maak daadwerkelijk gebruik van Regioleverancier.be om overheidsopdrachten aan te kondigen en organiseer een sessie “Zakendoen met de Stad” in samenwerking met UNIZO.  Creëer een verbindende relatie tussen de diensten en de aankopers van de gemeente. Uit ervaring en gesprekken met aankoopverantwoordelijken horen we dat er soms te weinig communicatie is.  

Maak werk van aantrekkelijke kernen voor Zulte en Olsene 

Maak de kernen van Zulte en Olsene aantrekkelijk met meer beleving en ruimte voor horeca en groen. Het moet plezant worden om op café te gaan in Zulte en Olsene. Deze kernen zijn belangrijk voor ondernemers omdat ze daar in contact komen met elkaar en met hun klanten.  

Zorg er daarnaast ook voor dat de vrachtwagenparkings in de Zaubeek beschikbaar blijven. Er is een strengere handhaving nodig bij overtredingen, zoals het blokkeren van de vrachtwagenparkings. 

Lees meer over UNIZO Zulte

Lees meer over UNIZO komt op