Het Overlegcomité van 4 maart 2022 heeft beslist om vanaf 7 maart over te gaan naar code Geel in de barometer, wat er op neerkomt dat zowat alle coronamaatregelen in handelszaken zullen verdwijnen. Wat betekent dit onder meer?

  • mondmaskerKlanten in de winkels zullen geen mondmasker meer moeten dragen. Ook op de werkvloer zal het mondmasker vanaf 7 maart niet langer een verplichting zijn, maar wel nog aanbevolen als je geen anderhalve meter afstand kan houden of wanneer je rondloopt.
  • Het CST geldt niet langer als toegangsvoorwaarde voor horeca, fitness, evenementen...
  • Klanten in handelszaken moeten niet langer 1,5m afstand bewaren. Hetzelfde geldt voor de contactberoepen.
  • Er gelden geen beperkingen meer op het vlak van capaciteit voor feestzalen of evenementen.
  • Er gelden ook geen beperkingen meer op openbare markten of kermissen, sportactiviteiten, workshops, recreatieve activiteiten, …

Welke regels blijven wel nog voortbestaan?

  • De mondmaskerplicht op het openbaar vervoer en in de zorgsector (ziekenhuizen, woonzorgcentra) blijft wel bestaan.
  • De Generieke Gids blijft in aangepaste vorm nog bestaan tot 7 mei. Dat betekent concreet dat je tot dan als werkgever jouw werknemers wel nog steeds moet aanmoedigen om afstand te houden, handen regelmatig te wassen, en het mondmasker te dragen als ze geen 1,5m afstand kunnen houden of wanneer ze rondlopen.  Bedoeling blijft ook om de werkvloer organiseren op een manier die toelaat om afstand te houden. Maar het gaat dus om een aanbeveling, geen verplichting
  • Het Passenger Locator Form blijft ook bestaan, maar zal vanaf 11 maart enkel nog nodig zijn als je naar België komt vanuit een land buiten de EU, dat niet op de witte lijst staat. Bij reizen binnen de EU is het PLF dus niet langer nodig. Voor wie naar België reist en beschikt over één van de drie COVID-certificaten (vaccinatie, test of herstel) is er geen test- of quarantaineverplichting.

Wat met de luchtkwaliteit en CO2-meters?

CO2De overheid werkt aan een wettelijk kader om CO2-meters en een voldoende luchtkwaliteit ook na de coronapandemie te blijven verplichten. Het gebruik van CO2-meters blijft dus voorlopig verplicht in horeca, evenementenlocaties en in sport - en fitnesszalen. Maar wat de richt-of limietwaarden moeten zijn voor het CO2-gehalte zal pas later worden beslist. 

Wat met het test – en quarantainebeleid?

Dat zal aangepast worden, maar daarover beslissen de verschillende regeringen pas op 8 maart.

BELANGRIJK!
Met code geel eindigt ook de federale noodsituatie. Dat betekent dat vanaf 7 maart niet langer de federale en regionale overheden het coronabeleid bepalen, maar de provincies en gemeenten. Zij kunnen dus nog steeds ingrijpen wanneer de epidemie lokaal opflakkert.
Het einde van de federale epidemiologische noodsituatie betekent ook dat het Coronacommissariaat en het adviesorgaan GEMS zullen worden ontbonden. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid gebeuren op 8 april.

Lees hier ons persbericht met de UNIZO-reactie op de uitkomst van het Overlegcomité...

www.unizo.be/corona