Bart LodewyckxHoud vol, het komt allemaal weer goed! Met die profetische woorden sloot Martine Tanghe gisteren haar laatste journaal af. Volhouden, dat is ook voor veel ondernemers momenteel de uitdaging van hun leven. Met de aangekondigde vaccins in het vooruitzicht, worden we hopelijk zo snel mogelijk uit deze langgerekte nachtmerrie verlost. De economie zou zich dan sneller kunnen herstellen dan wat sommigen vandaag kunnen vermoeden. Want hoewel heel wat ondernemers momenteel gebukt gaan onder de crisis, houden belangrijke delen van onze economie toch stand. Een derde geeft aan weinig tot geen last te hebben van de crisis. Sommigen doen het zelfs beter dan ooit tevoren. Niet zelden omdat ze kansen zien en grijpen. Dat zijn de corona-cashers. 

De anderen hebben het wel moeilijk, met enkele sectoren en specifieke categorieën die echt kreunen en vaak het water aan de lippen hebben staan. Dat zijn de corona-crashers. Zeker als de coronamaatregelen het onmogelijk maken om volop te ondernemen… De uitdaging is om die kwetsbare groep door deze storm te loodsen. De financiële gezondheid van heel wat van hen gaat ondanks de steunmaatregelen stevig achteruit. Uit ervaring weten we dat heel wat ondernemers bovendien (te) weinig inzicht hebben in hun cijfers. Waardoor ze in de gevarenzone belanden, zonder het zelf te beseffen. Dat is nochtans vaak te vermijden. 

Daarom hebben we bij UNIZO een actieplan uitgewerkt om ondernemers inzicht te geven in hun cijfers, want ondernemingen gaan niet altijd overkop omdat ze het slecht doen, maar wel omdat ze bijvoorbeeld te weinig financiering en reserves hebben om moeilijke tijden te overbruggen. Dat actieplan heet ‘Ontcijfer je cijfers’ en wil ondernemers helpen. Het omvat één-op-één begeleiding, een reeks infosessies en een e-learningplatform waar je -wanneer je dat wil- de basis kan leren over financieel inzicht in je onderneming. Opdat je ook makkelijker met je boekhouder in gesprek kan gaan over de toekomst van jouw bedrijf. Voor meer info, klik hier.
 
Nog harder werken lijkt soms de enige uitweg bij een crisis. Maar harder op de gas duwen als je de verkeerde kant oprijdt: dat is gevaarlijk. Meer inzicht krijgen en slimmer werken is daarom een betere weg. Zeker als je nog even moet volhouden. En daar ziet het voor velen naar uit.

Bart Lodewyckx - gedelegeerd bestuurder

reageer