Enkele dagen geleden gooide een ondernemer een straffe foto op sociale media: alle facturen van het laatste kwartaal, gespreid over enkele tafels. Het oogde indrukwekkend en het waren er dan ook heel wat: van verzekeringen tot auto-onderhoud en van internet tot afbetalingen. Rekeningen die allemaal betaald moeten worden, terwijl de inkomsten een pak lager liggen. Dit is gelukkig niet voor elke ondernemer het geval, maar een aanzienlijke groep zal zich hierin herkennen.

Naar schatting een derde van de ondernemers heeft het momenteel - ondanks de steunmaatregelen - verdomd moeilijk. Terwijl er vóór corona vaak geen vuiltje aan de lucht was. Voor die groep is het van cruciaal belang om een doordachte overgang, zonder bruuske schokken, te voorzien.

UNIZO vraagt daarom om nu al werk te maken van een exit- en relanceplan. Met gerichte maatregelen zoals heropstartfinanciering, loonlastverlaging voor bedrijven die mensen uit tijdelijke werkloosheid halen (voor ons volledig plan: klik hier)

Je kan de toestand van heel wat zelfstandigen en kmo’s nog het best vergelijken met die van corona-patiënten die uit een coma ontwaken of lange tijd aan de beademing lagen. Ze zijn stevig verzwakt. In een ziekenhuis zou niemand  eraan denken om zo’n patiënt los te laten en door zijn benen te laten zakken. Waarom zouden we dat in onze economie wel doen? Met een slimme en doordachte exitstrategie kunnen we ervoor zorgen dat iedereen zeer snel aansterkt. En één zaak weten wij wel zeker: de eerste ondernemer die ook maar één dag langer in zijn ziekbed blijft liggen dan nodig, die moeten wij nog  tegenkomen.

Bart Lodewyckx - gedelegeerd bestuurder

reageer