Weet u wat het kader is waarbinnen COVID-maatregelen worden genomen? Wij ook niet. Want dat kader bestaat simpelweg niet. Dat het anders kan bewijzen heel wat andere Europese landen. Voor alle duidelijkheid: nagenoeg elk land worstelt met de grillen van het virus. Maar het grote verschil is dat bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk een ‘barometer’ hebben.  

Met zo’n ‘coronabarometer’ bepaal je op voorhand wanneer je welke maatregelen neemt en ook weer opheft. Duitsland past dit systeem al toe. Daar zijn de discotheken gesloten in regio’s waar het besmettingsniveau boven een bepaald percentage is gestegen. Maar ze gaan ook onmiddellijk terug open wanneer de cijfers terug onder dat percentage zakken. Ze vloeken er niet minder om een sluiting of andere beperkende maatregelen maar ze hebben tenminste een kader. Bij ons is het telkens wachten op het ‘slechte toneel’ van een overlegcomité waarbij politici en virologen al van in de coulissen over elkaar heen rollen. Tegen dat ze op het podium komen, wil niemand nog kijken. 

Een barometer biedt daarnaast perspectief want ‘what goes up, must come down’. Dat perspectief is net zo cruciaal voor bijv. de al zwaar getroffen event- en cultuursector. Of zoals een eventorganisator het treffend verwoordde: het is alsof we op ‘death row’ zitten. Ter dood veroordeeld en niet weten wanneer je executie volgt of dat je nog gaat vrijkomen. Ondernemers verdienen beter.

Ps: Eén lichtpuntje: Zoals UNIZO had gevraagd gaat de regering het Vlaams beschermingsmechanisme heractiveren. We zijn tevreden dat de Vlaamse regering in actie is geschoten om die bedrijven, die door de nieuwe maatregelen van het overlegcomité stil liggen of zware omzetverliezen lijden, opnieuw te ondersteunen. Ook onze oproep om de toekenning van de steun niet te strikt af te bakenen tot een te beperkt aantal sectoren is opgevolgd.  Meer info: lees hier.

Bart Lodewyckx, Gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg

reageer