Wij zijn een essentiële sector, maar wij worden een beetje vergeten
Deze maand zetten we de wasserijsector in de kijker. Niemand kan ons daar beter over te woord staan dan UNIZO Brussel-voorzitster Delphine Mesman. Samen met haar man baat zij de industriële wasserij en droogkuis Ganshory in Ganshoren en Zellik uit. Maar wat doen zij nu precies?
“Een industriële wasserij reinigt voor particulieren en bedrijven op een industriële manier, met grote machines en andere producten dan je thuis gebruikt”, legt Delphine uit. “Wij zijn gespecialiseerd in de reiniging van privélinnen. Wij wassen dus voor bedrijven, overheidsinstellingen, maar ook voor gewone mensen die hun was afzetten in ons atelier, laten ophalen door onze chauffeurs of afzetten bij winkels, een twintigtal waarmee we samenwerken, die dat dan naar hier sturen. Droogkuis daarentegen werkt met een solvent. Kledij wordt ontvlekt, gereinigd, en dan opgestreken. In de droogkuis hebben wij ons ook gespecialiseerd in reiniging na brand.”
Hoe zie je de toekomst van de wasserijsector?
"Die toekomst is moeilijk op dit ogenblik. Het vak is met uitsterven bedreigd. We zijn met minder en minder. Als het niet van ouders overgaat op kinderen, is het heel moeilijk om in het vak te stappen. Ook zit je met die wetgeving die niet gemakkelijk is. Hier in Brussel duurt het bijvoorbeeld maanden om een vergunning te krijgen voor droogkuis. De milieunormen zijn ook zodanig zwaar dat het echt moeilijk is om ermee te beginnen. In een wasserij is dat nog iets makkelijker, maar bij de droogkuis zit je met die solvents. Wat wij hebben gedaan is een installatie van droogkuis volgens de nieuwe normen, zodat we toch gerust zijn dat we geen problemen hebben binnen enkele jaren.
Met de coronacrisis is het weer gebleken dat wij een essentiële sector zijn. Je spreekt toch voor een stukje over de volksgezondheid, de hygiëne van de mensen. Maar wij worden soms een beetje vergeten. In het draaiboek van de overheid stond bijvoorbeeld dat restaurants enkel papieren servieten en onderleggers mochten gebruiken, geen tafellakens. Maar eigenlijk, als je jouw tafellakens geeft, worden die volledig gewassen, ontsmet, die zijn hygiënisch en proper. Eigenlijk misschien wel hygiënischer dan papier.
Ook als we kijken naar de milieuproblematiek. Het papier dat de horeca moet gebruiken, dat is allemaal wegwerp, dus waar zit je ecologisch idee? Tegenover als het naar hier komt, dan is dat veel economischer voor bedrijven. Ik denk dus wel dat ze onze sector soms een beetje vergeten.
Wij hebben daar minder van afgezien omdat we meer op particulieren focussen. Maar als je problemen hebt moet je je elke keer terug heruitvinden. Dat hebben wij proberen te doen door te zoeken naar nieuwe opties. Wij hebben onze services bijvoorbeeld aangeboden in rusthuizen aan de individuele bewoners. Zo kregen wij tijdens corona dus klanten bij. Dat is eigenlijk hoe je jouw bedrijf moet leiden. Niet heel de tijd denken dat het wel goed komt, maar jezelf heel de tijd heruitvinden."
Hoe gaan jullie om met de stijgende energieprijzen?
"Op dit moment is dat heel moeilijk. We hebben jaren geleden geprobeerd om aan waterrecuperatie te doen. We gebruikten dan het laatste spoelwater als eerste spoelwater voor de volgende machine. We spaarden dus wel veel water uit, maar er bleven residuen achter in het water, waardoor we de kwaliteit van de was niet meer konden garanderen. We hebben dus besloten om ermee te stoppen.
Wat we wel doen is onze wasprogramma’s laten opstellen door chemici. Alles wordt gedoseerd met een automatisch pompsysteem. Zij komen om de zoveel tijd onze wasprocessen controleren om zo weinig mogelijk water, energie en zeep te gebruiken, maar toch met het doel de kwaliteit te kunnen garanderen. Die kwaliteit is voor ons echt het belangrijkste."
Ontving je daar premies voor?
"Wij hebben toen subsidies voor gekregen, maar momenteel ontvangen wij geen subsidies. We zijn er wel naar aan het kijken. We moeten een grote machine vervangen door twee kleinere. Ik veronderstel dat we daarvoor wel subsidies van Brussel kunnen krijgen, want die machines zullen minder water en energie verbruiken. En aangezien we met twee kleinere machines werken in plaats van één grote, kunnen we de machines optimaal beladen. Maar je krijgt weinig informatie. Ze sturen je door van het kastje naar de muur. We gaat dat dus eens moeten uitzoeken."
UNIZO en jouw sectororganisatie: samen naar een beter resultaat
Zoek jij een manier om te innoveren, jezelf en je onderneming heruit te vinden of te groeien? Doe dan beroep op het UNIZO opleidingsaanbod!