Het ooit zo roemruchte West-Romeinse Rijk kwam ten val in het jaar 476. De laatst keizer Romulus Augustulus werd door ene Odoaker verbannen, wat het begin betekende van de donkere middeleeuwen, met een lange periode van armoede en politieke instabiliteit tot gevolg.  

Tot op vandaag is de reden waarom het Romeinse Rijk ten val kwam een onderwerp van debat onder historici. Veelal wordt er verwezen naar decadentie. Discussies over het geslacht van de engelen waren belangrijker dan het verdedigen van de buitengrenzen tegen oprukkende barbaren als Atilla De Hun. De inflatie swingde de pan uit en doordat handel steeds moeilijker werd begon de economie te slabakken. Daardoor kon de overheid minder belastingen innen om finaal de broodnodige legionairs niet meer te kunnen betalen. 

Vlaanderen, België of zelfs Europa herleiden tot het Romeinse Rijk zou te kort door de bocht zijn. Niettemin zijn er wel een aantal opmerkelijke parallellen te trekken. Ook vandaag staan onze buitengrenzen onder druk, ook vandaag is er een hoge inflatie, ook vandaag zijn er debatten gaande over de kerntaken van de overheid en ook vandaag slabakt de economie. Voor de derde maand op rij werden deze week nog recordcijfers inzake faillissementen genoteerd. En wie goed oplette afgelopen zondagochtend tijdens De Zevende Dag moest vaststellen dat de lopende klok van onze Belgische staatsschuld stijgt met 1170 euro per seconde(!). 

Een vette kluif dus voor de staatsmannen en -vrouwen die zich vanaf maandag geroepen voelen om het tij te keren. Maar eerst gaan we zondag met zijn allen dus een bolletje kleuren. Stem wijs! En onthoud dat een sterke lokale economie het fundament is van onze welvaart.  

Lees meer over ons verkiezingsmemorandum Krachtwerk

Ontdek de standpunten van de Oost-Vlaamse kopstukken

We maakten een evaluatie van de afgelopen Vlaamse regeerperiode en een evaluatie van de voorbije federale regeerperiode